Sverige är värd för piraternas nya supertjänst – PopCorn Time

Återigen står Sverige i rampljuset med domänen popcorn-time.se som är en av de mest populära webbplatserna för att ladda ned och använda pirattjänsten Popcorn Time.

PopCorn-Time.se har flera miljoner användare och varje dag ökar tjänsten med över 100.000 nedladdningar, enligt Wired.

PopCorn Time har blivit enormt stor på mycket kort tid eftersom den tar tjänster som ThePiratebay ett steg längre. Du behöver nämligen inte ladda ned något för att titta, allting visas direkt på skärmen. Tjänsten är lika enkel som Netflix fast med ett enormt utbud, där det mesta är piratkopierat.

Läs också: Ny tjänst hotar filmindustrin

Bakom PopCorn Time fanns ett gäng utvecklare från Argentina som fick order från en domstol att sluta med sitt piratprojekt. Innan gänget lämnade sin kod släpptes den som OpenSource, vilket betyder att vem som helst kan använda den. Detta resulterade i att ett antal nya PopCorn Time dök upp på nätet. En av de absolut populäraste är den som finns på vår svenska domän .SE.

Piraterna bakom dagens PopCorn Time har lärt sig av misstagen som ThePiratebay gjorde och har vad de kallar ‘säkrat tjänsten för alla lagliga tillslag’. Bland annat kommer de att ändra till ett peer-to-peer protokoll och enligt en intervju med Wired kommer de att lansera flera ‘överraskningar’ inom kort.

Det konsumenten uppenbarligen vill ha är en tjänst, som innehåller alla filmer – både nya och gamla – i en snygg förpackning. Tänk ett Netflix som inte blivit bunden av upphovsrättigheter och tillägg som geografiska begränsningar. Konsumenten vill ha det så gärna att de till och med använder pirattjänster för att få tillgång till innehållet. De agerar med full insikt i att de bryter mot lagen, ändå gör de det om och om igen.

Återigen står det klart att filmindustrin måste börja agera proaktivt. Dagens jakt efter pirater har misslyckats katastrofalt. Se och lär från tjänster som Spotify och omfamna internets enorma möjligheter. Det filmindustrin gör idag med sina advokater är att lägga en blöt filt över potentialen istället för att vinna ur den.

Kritik från läsare
Dagensanalys.se har fått kritik för att vi skriver om pirattjänster på nätet. Vi anser det viktigt att informera om all utveckling som berör vår medievardag, även om det är pirattjänster. Bara om vi förstår utvecklingen kan vi agera och innovera. Att blunda och låtsas som att pirattjänsterna inte existerar löser inga problem och skapar inga nya möjligheter.

Fler medier som skriver om PopCorn Time:
Wikipedia
Facebook
Wired
IDG.se
Yahoo
Google
Techcrunch
Mashable
YouTube
The Verge
Bloomberg
Nyheter24
Time
… och 90 miljoner fler träffar i Google.