Sverige är snabbast växande i Norden för programmatisk video

Sverige är ledande på marknaden i Norden för programmatisk video med en fortsatt stark tillväxt på 161% fram till 2020. Samtidigt fortsätter marknaden för programmatisk videoannonseringen att växa i de nordiska grannländerna och i Europa.
Det visar en ny undersökning från det globala analysföretaget IHS Markit, på uppdrag av SpotX.
Den svenska marknaden för programmatisk videoannonsering förväntas omsätta ca 230 miljoner SEK i år. Enligt undersökningen förväntas nästan hälften (47%) av alla videoannonser i Sverige behandlas programmatiskt år 2020, med en omsättning av 600 miljoner SEK.
Norden representerar 570 miljoner SEK i intäkter 2017, men förväntas att växa och nå 13,8 miljarder SEK år 2020. Videoannonsmarknaden i Sverige drivs av programmatisk annonsering med en fortsatt tillväxt på 161% fram till 2020. IHS Markit understryker att Sverige är den största marknaden för programmatiskvideoannonsering i Norden och motsvarar idag 40 % av den totala marknaden i regionen.
– Nordiska medieägare var bland de första i Europa att inse att övergången till digitala affärsmodeller kräver en organisatorisk omstrukturering och nytt strategiskt tänkande. Genom att anta dessa nya strukturer tidigt har regionen skapat en digital-centrerad marknadskultur, som har gjort programmatisk video har blomstrat. Detta är tydligt i utvecklingen av lokala aktörer och den snabba tillväxten av DSP:er i Sverige. Dessutom har regionen ett begränsat videoutbud vilket försätter medieägare i en stark position för att hålla upp CPM och främja en sund och hållbar ekonomi, säger Daniel Knapp, Senior Director of Advertising Research, IHS.
I Europa ökade handeln av programmatisk videoannonsering explosionsartat mellan 2012–2015 och omsättningen gick från 220 miljoner SEK till 6,26 miljarder SEK (2015). Tillväxten fortsätter och år 2020 förväntas den programmatisk videomarknaden i Europa vara värd 19,7 miljarder SEK enligt IHS Markit. Det innebär att mer än hälften av alla online video reklamintäkter i Europa kommer att ske programmatiskt.