Svensktoppen moderniseras med nytt röstningssystem

Ungefär en gång per decennium genomförs förändringar med Svensktoppen, Sveriges Radios flaggskepp sedan 1962, och nu är det dags igen. Man har sett över allt från röstningssystem till hur låtarna väljs ut och 4 maj sjösätts det nya systemet i samarbete med CMA Research, vilket förväntas ge större rotation på listan och ännu bättre spegla hela svenska folkets musiksmak vecka för vecka.

CAROLINA NOR…N
Carolina Norén, Svensktoppen

– Den stora förändringen är att vi nu med hjälp av ny teknik får ett system som ger en ännu mer representativ lista som verkligen motsvarar svenska folkets musiksmak, säger Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen. Vi har under ett par veckor parallellkört det nya och gamla systemet och det kommer att bli spännande förändringar på listan.

Den stora skillnaden är att tidigare har röstningskort skickats ut via post och de som ville svarade. Det nya systemet söker digitalt upp röstande till dess att 500 personer svarat. Dessa är representativa för den demografiska fördelningen i Sverige och varje vecka söks 500 nya röstande upp.

Man ändrar även urvalssystemet av utmanarlåtarna som nu kommer att väljas ut av P4:s och P3:s musikredaktörer under ledning av Michael Cederberg.

– Låtarna kommer även att testas tidigare så att utmanarna ska kännas ännu mer aktuella, säger Carolina Norén.

Önskan om att göra förändringar har vuxit fram under en lång tid och nu när större delen av Sverige är uppkopplat är tiden mogen att byta system. Efter en omfattande upphandling valde Sveriges Radio CMA Research som ny leverantör. Nu är det premiär för den nya listan, söndag 4 maj kl. 11.03 i P4.

Historik för Svensktoppen

1962 – Svensktoppen startar i Sveriges Radio

1974 – 10-veckorsregeln införs, låtarna måste vara svenska originallåtar.

1982 – Svensktoppen läggs ner, men återkommer 1985

1993 – Programmet byter kanal från P3 till P4, det blir fri telefonröstning och dansbanden dominerar.

2003 – Det blir tillåtet att sjunga på andra språk än svenska och ett nytt statistiskt juryröstningssystem införs.

2014 – Nytt, modernt röstningssystem införs

Om CMA Research
CMA Research har sina rötter i Linköpings universitet och har varit verksamma i snart 20 år. Sedan år 2000 är företaget helt personalägt och har nu ett 30-tal akademiskt utbildade medarbetare.