Svensken som är involverad i världens största IT-affär

I oktober förra året stod det klart att Dell planerade att köpa EMC för 550 miljarder kronor. Affären är IT-branschens största förvärv någonsin. Okänt för de flesta är att en svensk är involverad i förvärvet.

Det är Michael Dells egna bolag, tillsammans med MSD Partners, Silverlake och det statliga Singaporianska investmentbolaget Temasek, som köper EMC för 67 miljarder US dollar, motsvarande 550 miljarder svenska kronor.

Den enorma affären är IT-världens största genom tiderna och den fjärde största affären alla kategorier. Kombinationen Dell och EMC ska enligt ett pressmeddelande skapa en enorm kraftkälla av företagslösningar och ge kunderna innovationer som spänner över hela deras tekniska miljö.

Marcus_Wallenberg

Marcus Wallenberg från Sverige är sedan 2008 är styrelsemedlem i Temasek. Investmentbolaget Temasek ägs av regeringen i Singapore och förvaltar enligt källor cirka 177 miljarder US dollar. Temaseks portfölj täcker ett brett spektrum av sektorer och har tio kontor globalt, bland annat i London och New York.

Den senaste tiden har Temasek gradvis försökt att bredda sina investeringar utanför Asien. 70 procent av deras investeringar finns i dag i Asien.

Marcus Wallenberg är den enda europé i styrelsen på tio personer och för några år sedan valdes en ytterligare västerlänning in i styrelsen, den tidigare Världsbankschefen Robert Zoellick.

Marcus Wallenberg är också ordförande i FAM, Saab, SEB, Vice ordförande i Investor och ledamot i AstraZeneca samt i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

I en kommentar i ett pressmeddelande från 2008 säger ordförande i Temasek att anledningen till att Marcus Wallenberg utsetts som ledamot i styrelsen är för att han är en internationell ledare som bidragit stort till den internationella handeln och till investeringar över gränserna.

Orsaken till att Marcus Wallenberg valt att vara del av styrelsen är inte helt klart. Men i samma pressmeddelande säger han att möjligheten att vara med i Temaseks styrelse gör att hans vänskap med Singapore och Asien blir ännu djupare.