Svenskarna de mest lojala tv-tittarna i Europa

Det råder inga tvivel om att hösten är här och vad passar inte bättre än att kura upp sig i tv-soffan och titta på sina favoritserier istället för att vara ute i regn och rusk. En nyligen genomförd undersökning visar att den genomsnittlige svenska tv-tittaren följer tre tv-serier åt gången och 15 procent följer hela fem eller fler serier samtidigt.

Svenskar tycker inte bara om att titta på tv-serier utan visar sig även vara de mest omtänksamma tv-tittarna. Hela 79 procent säger att de aldrig skulle avslöja vad som händer i en tv-serie till någon som inte sett den eftersom de själva hatar det.

Samsung har genomfört en omfattande undersökning i fem europeiska länder och tittat närmare på tv-tittandet och tv-tittarnas beteende och det är tydligt att tv:n och inte minst tv-serier spelar en stor roll i många svenskars liv.

Undersökningen visar bland annat att vi är noga med att inte avslöja vad som händer i serier för andra. 79 procent skulle aldrig avslöja vad som händer och 10 procent av svenskarna uppger att de lämnar rummet om de misstänker att handlingen i kommande avsnitt riskerar att diskuteras. Hela 20 procent undviker också nyheter och sociala medier av rädsla för att få reda på vad som händer i favoritserien.

Det som lockar oss till att följa nya tv-serier är vår nyfikenhet på alla snackisar. 22 procent av de tillfrågade säger att det främsta skälet till börja följa en ny serie är just att få veta vad det är alla pratar om.

– Det är tydligt i undersökningen att tv-tittandet är en viktig del i många svenskar liv och att vi är noga med att inte själva avslöja något om en tv-serie och förstöra våra vänners tv-tittande. Att 20 procent säger att de undviker nyheter och sociala medier för att slippa spoilers säger en hel del om hur mycket vi bryr oss om våra favoritserier, säger Erik Juhlin, presskontakt på Samsung.

Undersökningen tittade också närmare på i hur stor grad vi engagerar oss emotionellt i vårt tv-tittande. Hela 46 procent av svenskarna uppger att de sörjer när en tv-serie är slut och 15 procent säger att de direkt måste fylla tomrummet med att börja titta på en ny serie. Genomsnittssvensken diskuterar sin favoritserie en gång i veckan och 13 procent säger att de försöker ta reda på mer om den när en säsong är avslutad.

Undersökningen är genomförd av www.onepoll.com i Sverige, Storbritannien, Belgien, Italien och Schweiz under september 2014. Ett representativt urval med totalt 4 500 respondenter har svarat på undersökningen, varav 1000 svenskar.