Ring har gjort en undersökning i sex europeiska för att kartlägga vad vi tycker om säkerhetsutrustning i det ”smarta hemmet”. Knappt var fjärde svensk (24%) anger att de har en regelbunden kontakt med sina grannar.
Det är sämre än grannkontakten I Tyskland, Nederländerna och Frankrike, där drygt 40% anger att de har regelbunden kontakt med sina grannar.
I den svenska undersökningen svarar 27% att de känner sig mindre trygga i sitt bostadsområde idag än vad de gjorde för två år sedan. Bland orsakerna till den ökade oron anges en ökning av bostadsinbrott och skadegörelse i området (46%) och att okända människor börjat röra sig i grannskapet (60%). 55% av de svenska respondenterna att de känner sig lika trygga i sitt bostadsområde idag som för två år sedan.
Undersökningen visar också att bland de som känner sig tryggare idag än för två år sedan, gör det framför allt på grund av att de litar på att grannarna håller koll. Hela 61 % av de som anger att de har god kontakt med sina grannar känner sig mer säkra hemma idag än för två år sedan. Efter granntilliten känner de tryggare för att de litar på sin säkerhetsutrustning och polisen.
Resultaten styrks i siffror från BRÅ som säger att tät grannkontakt och framförallt grannsamverkan gör att 19 av 20 inbrottstjuvar undviker området.
Teknik och grannsämja är återkommande teman i undersökningen, som bland annat visar att:
· Regelbunden grannkontakt ger upp till sex gånger så hög trygghetskänsla i bostadsområdet
· 18 procent säger att de skulle känna ökad trygghet med ökad grannkontakt
· 23 procent skulle känna sig tryggare med mer kameraövervakning
· 61 procent säger att grannar som kan hålla koll på huset ökar deras trygghetskänsla.
· 41 procent känner sig obekväma med att öppna dörren efter mörkrets inbrott om de inte väntar besök.
Bostadsinbrotten ökar i allmänhet och särskilt under vintermånaderna, vilket gör det viktigare än någonsin för boende att hålla kontakten med och arbeta tillsammans med sina grannar och polisen för att öka tryggheten, säger Jamie Siminoff, vd och grundare av Ring. Undersökningen visar vikten av synlighet i grannskapet, och här kan ny smart teknik stödja för att man ska kunna få bättre koll på sin bostad och sitt bostadsområde.
De smarta dörrklockor och övervakningskameror som Ring utvecklat låter användarna se, höra och tala med den som än befinner sig utanför dörren eller på tomten, direkt i den egna mobilen, surfplattan eller datorn. Via Rings app kan användaren hålla koll på hemmet oavsett var i världen hen befinner dig. Med Rings övervakningskameror kan användaren också aktivera en inbyggda belysning och siren direkt från mobilen, vilket både kan skrämma bort ovälkomna besökare och fånga grannarnas uppmärksamhet på vad som pågår. Med Rings prenumerationstjänst sparas video i molnet och kan delas med såväl grannar som polisen för ökad trygghet.