Svenska Voddler satsar på Bollywood

Voddler öppnar idag filmtjänsten Bollyvod i USA, som ett första steg i en global lansering. Den nya tjänsten kommer att visa de senaste filmerna och serierna från Bollywoods ledande filmbolag. Voddler har blivit rejält ifrånsprungen av Netflix, HBO och andra filmtjänster. Satsningen inom Bollywood är ett försök att hitta en nisch, med 700 miljoner potentiella tittare.

”I många länder är Bollyvod-fans en nichepublik. Sammantaget på en global nivå, däremot, så är det en massmarknad som efterfrågar bra indisk film och TV. Bollyvod ger kunderna bra innehåll när och där de vill, över hela världen. Av bara farten krossar Bollywood då dessutom piraterna. Medan Hollywood kämpar med sin digitala övergång skapar Bollywood nya intäkter och gör pirattjänsterna irrelevanta, tack vare en enda global disruptiv handling”, säger Marcus Bäcklund, vd Voddler, i en kommentar.

Bollyvod baseras på Vnet, Voddlers patenterade molnlösning för att strömma film på nätet, ofta beskriven som ”kontrollerad peer-to-peer”. Vnet bygger på att alla tittare hjälper varandra att strömma film, vilket gör Vnet starkare ju fler tittare som ansluter.

”En verkligt global filmtjänst som Bollyvod är närmast omöjlig utan Vnet. Med Vnet når filmerna hela världen, tack vare att tittarna hjälper varandra att distribuera filmerna. Egentligen är ju konceptet med decentraliserad distribution något som online-pirater använt länge. Vi har tagit idén men tillsammans med våra användare skapar vi istället en del av Internet som är fokuserad på leverera video på ett säkert, skyddat och lagligt sätt. Bollywood har förstått detta. Konsumenterna vinner, upphovsmännen vinner, till och med telekombolagen vinner”, säger Marcus Bäcklund.