Är det okej att Svenska Spel satsar stenhårt på digital marknadsföring?

Svenska Spel vill nå ut till nya kundgrupper med hjälp av digital marknadsföring och datadrivna kampanjer, samtidigt som de vill få oss att spela mindre. Med ren Trump-logik försöker de argumentera sitt case.
Konkurrensen från utländska bolag hårdnar för vårt svenska spelmonopol så det gäller att kavla upp ärmarna och nå ut till nya kundgrupper med hjälp av datadrivna kampanjer, en satsning som Svenska Spel nu kör igång.
Jag ser det som tvärt om, att vi får ännu bättre möjligheter att veta med vilka vi ska kommunicera, men än mer med vilka vi inte ska kommunicera med. Ur det perspektivet blir det än mer ansvarsfull marknadsföring“, säger Mikael Ernemark, ansvarig för digitala medier på Svenska Spel till Computer Sweden.
Det känns som att Svenska Spel försöker leva i två världar – den ena där man satsar på kampanjer för att locka till sig fler spelare samtidigt och den andra som ska förhindra “spelmissbruk”. Med andra ord ren Trump-logik när den är som bäst. Du behöver inte vara ett geni för att förstå att Svenska Spel är regeringens kassako. Här känns Sverige långt efter andra länder som låter ansvaret om spelande vila i vuxna händer. Vad härligt det vore om någon talesperson, som Mikael Ernmark, kunde gå ut i pressen och i ärlighetens namn säga “ja, vi behöver kosingen så att vi kan bekosta bygget av nya Karolinska sjukhuset och den där vägen i Lappland som leder till Tarfala. Därför vägrar vi släppa monopolet. Vi hittar på en massa ursäkter om hur vi hanterar läget, så suck it up och sluta ifrågasätta oss!” Det skulle kännas så fräscht i en tid av så mycket hyckleri.

Att snacka i mössan är inte lätt när regeringen vill både det ena och det andra. All heder till Mikael Ernemark som gör sitt bästa med att balansera den kommersiella politiken.

Valet på leverantör blev Delta Projects vars plattform nu ska göra sitt yttersta för att få in ännu fler spelare och intäkter till Svenska Spel (samtidigt som man ska undvika spelmissbrukare). Metoden är som vanligt att samla in stora mängder data från spelarna, analysera den och med insikterna ta fram relevanta annonser som sedan visas till olika kundgrupper. Med hjälp av tvillinganalyser ska man också få spelare som gillar exempelvis Eurojackpot att börja spela Lotto. Om man gillar den ena så kan man ju faktiskt gilla den andra. En helt okej satsning med andra ord, om den vore ärlig.
Det är en spännande värld vi lever med Trump-logik, spelmonopol och fejknyheter. Det gäller verkligen att hålla hjärnan igång så man inte tar det som sägs för sanning.