Svenska e-handelsplatser står sig bra i internationell konkurrens

Flera av Sveriges största e-handelsplatser står sig bra i internatio­nell konkurrens när det gäller att erbjuda kunderna en bra helhetsupplevelse, med en väl avvägd mix av nytta, nöje och näthandel. Det visar analysen ”The Commerce & Content Maturity Index”.

Bakom rapporten är företaget Episerver har gjort analysen bland ledande e-handels­platser i Stor­britannien, Benelux-länderna och Sverige.

Fem av de mest framträdande e-handelsplatserna i olika delar av Europa detaljgranskades. Sajterna utvärderades efter sex olika kriterier, bland annat i vilken utsträckning som de erbjuder innehåll utöver de rena sälj­funk­tionerna, hur e-handels­funktionerna balanseras med övrigt innehåll, hur väl sajten speglar före­tagets varumärke samt integrationen med sociala medier.

De svenska sajter som ingick i analysen var ikea.com, hm.com, netonet.se, nelly.com och adlibris.com.

Nelly.com placerade sig med 63 av 72 möjliga poäng som den tredje bästa e-handelssajten i hela under­sökningen, med höga poäng i nästan alla delkategorier. H&M kom på fjärde plats med 58 poäng, följd av Ikea med 57 poäng.

Den brittiska hemmafixarsajten B&Q (www.diy.com) tog ohotad förstaplatsen i ”The Commerce & Content Maturity Index”. Sajten fick full pott i nästan alla kategorier och sammanlagt 70 av 72 poäng. Mängder av nyttigt innehåll som dessutom är lätt att hitta, tillsammans med bland annat en tät integration med sociala medier gav de höga poängen till B&Q. På andra plats kom den holländska sajten Keymusic (www.keymusic.nl) med 67 poäng.

Placering Sajt Land Summa Webbadress
1 B&Q Storbritannien 70 www.diy.com
2 Keymusic Nederländerna 67 www.keymusic.nl
3 Nelly Sverige 63 www.nelly.com
4 H&M Sverige 58 www.hm.com
5 Ikea Sverige 57 www.ikea.com
6 Massey Fergusson Storbritannien 53 www.masseyferguson.co.uk
7 Adlibris Sverige 49 www.adlibris.com
8 Scotts Menswear Storbritannien 48 www.scottsmenswear.com
9 Roompot Nederländerna 48 www.roompotparken.nl
10 Littlewoods Storbritannien 47 www.littlewoods.com
11 Plasma Discounter Nederländerna 46 www.plasma-discounter.nl
12 Cool Blue Nederländerna 46 www.coolblue.nl
13 Thuisbezorgd Nederländerna 41 www.thuisbezorgd.nl
14 Lastminute Storbritannien 40 www.lastminute.com
15 Netonnet Sverige 37 www.netonnet.com