Svenska duon vill väcka liv i byteshandel av tjänster via nya appen Tibba

Tjänster och gentjänster – appen Tibba vill skapa en mötesplats för människor som vill byta tjänster med varandra. I delningsekonomins anda hoppas grundarna Yasmine Åkermark och Erica Werneman att appen ska öppna upp för samarbeten mellan individer, både på lokal och global nivå, genom att skapa en community av folk som vill få hjälp med olika saker utan att blanda in pengar. ”Trade skills, not bills” är den slogan som används när Tibba nu i dagarna lanserar sin Kickstarter-kampanj.

– Det kan vara allt från att byta copy för grafisk design, till att vara turistguide i sin hemort i utbyte mot att få en lektion i att göra sushi. Alla människor har en skicklighet de kan byta mot en annan tjänst. Dagens ungdomar ser inte pengar som det främsta syftet att jobba, utan snarare möjligheten att göra skillnad och samverka. Genom Tibba kan du få tillgång till vilka färdigheter som helst, enbart genom att själv erbjuda dig att hjälpa till, säger Yasmine.

tibbia_1

Idén bakom Tibba föddes tidigare förra året när Yasmine och Erica bilade igenom en öken i Dubai. De var båda övertygade om att frilans är framtiden för arbetsmarknaden, samtidigt som det är en allt starkare trend att folk inte längre vill äga materiella ting – de är mer intresserade av upplevelser.

– Förr var målet att ha en trygg och fast anställning att gå till varje dag. Dagens unga vill uppleva världen, samarbeta över landgränser och leva ut sin kreativitet. Vi vill hjälpa till att bygga upp det nätverket över världen, genom en enkel app där likasinnade kan mötas och samarbeta, säger Erica.

Tibba fungerar som en marknadsplats där användare har möjlighet att skapa en profil och lägga upp sina egna färdigheter som de kan bistå med; allt från att bygga webbsidor till att lära ut ett språk. Det går sedan att söka efter personer som besitter kunskaper som man själv behöver, och att kontakta dem för att inleda samarbeten. Man skriver sedan bindande kontrakt direkt via appen.

– Min bakgrund är inom juridik, och vi har säkerställt att alla aspekter av Tibba överensstämmer med lagrum. Avtal som användare ingår mellan varandra på appen är bindande, och vi säkerställer även en enkel plattform för kommunikation individer emellan, säger Erica.

Tjänsten är inte bara öppen för privatperson utan även företag har möjlighet att skapa profiler och söka hjälp med olika uppgifter.

– Vi har bland annat pratat med ett hotell i Bali som erbjuder hotellrum i utbyte mot folk som kommer och hjälper till med marknadsföring och aktiviteter i sociala medier. Huvudmålgruppen av användare ser vi som digitala nomader – personer som reser mycket och jobbar på distans via digitala teknologier – men givetvis kan lika väl Elin behöva hjälp med att sätta ihop en IKEA-möbel i utbyte mot att hon lagar middag till någon i grannskapet. Det handlar om att hitta rätt personer till att lösa olika utmaningar som folk har på ett så enkelt och dynamiskt sätt som möjligt, säger Yasmine.

Tibba går live på Kickstarter den 13 maj med mål att samla in cirka 120000kr (£10,000). Appen finns idag tillgänglig i beta, och det går att signa upp sig för early-access på hemsidan: http://gotibba.com/

Artikeln är skriven av

emelie_fagelstedt

Emelie Fågelstedt
Digital Communications and Social Media Consultant
@emeliefagel
www.emeliefagelstedt.com