Svensk internethastighet ökar mest – men Norge är snabbare

Akamais nya rapport Third Quarter, 2016 State of the Internet – Connectivity visar att den genomsnittliga uppkopplingshastigheten i Europa fortsätter att öka. Som mest tilltog den under 2016 års tredje kvartal i Sverige, som ligger kvar på en fjärdeplats på listan av länder i världen med snabbast internet efter Sydkorea, Hong Kong och Norge.

Nu släpper Akamai rapporten Third Quarter, 2016 State of the Internet – Connectivity. Rapporten presenterar statistik och analyser på globala uppkopplingshastigheter, utbyggnad av bredband, störningar på internet, samt utveckling inom IPv4 och IPv6. Enligt rapporten ökade den genomsnittliga uppkopplingshastigheten i samtliga europeiska länder under 2016 års tredje kvartal. Som störst var ökningen i Sverige, med 4,6 procent upp till en genomsnittlig hastighet på 19,7 Mbps. Detta räckte dock inte för att återta positionen som det land med snabbast bredband i Europa från Norge (20 Mbps), som tidigare i år gick om Sverige och nu har världens tredje snabbaste bredband efter Hong Kong (20,1 Mbps) och Sydkorea (26,3 Mbs).

– Veckorna inför och under jul är den tid på året då internet som mest sätts på prov. En hel del streaming och onlineshopping sammanfaller inte sällan med en uppgång av nätattacker. I dessa lägen är ett lands genomsnittliga uppkopplingshastighet en av flera aspekter som påverkar utgången. På detta område har vi glädjande nog en fortsatt positiv utveckling i hela Europa och inte minst i Sverige. Om något kommer att fördärva den svenska julen i år, så är det åtminstone inte vår uppkopplingshastighet, säger Per Sterner, vd för Akamai i Norden.

Höjdpunkter från rapporten:

· Genomsnittliga hastigheter ökade jämfört med föregående år i samtliga europeiska länder. Slovenien (14,1 Mbps) ökade som mest med 45 procent. Sex länder ökade med minst 25 procent jämfört med föregående år: Bulgarien, Kroatien, Italien, Malta, Slovenien och Spanien.

· Landet med högst genomsnittliga “peak”-hastighet är fortsatt Rumänien (85,0 Mbps), en ökning med en procent jämfört med kvartalet innan.

· Sex europeiska länder återfinns på topp 10-listan över länder i världen med utbyggnad av bredband på 25 Mbps: Norge (#2), Sverige (#4), Schweiz (#7), Finland (#8), Lettland (#9) och Danmark (#10). En imponerande ökning jämfört med föregående år noterades i Danmark (66%), Norge (51%), Finland (47%) och Schweiz (41%). Samtidigt låg dessa ökningar under det globala genomsnittet på 68 procent.

· Belgien ligger fortfarande i toppen sett till länder som börjat implementera IPv6 (36 procent av alla anslutningar skedde via IPv6, en ökning med 3,3 procent jämfört med föregående kvartal).

· Den snabbaste genomsnittliga mobilhastigheten finns fortsatt i Storbritannien (23,7 Mbps), följt av Belgien (19,3 Mbps).

akamai