Svensk branschorganisation tänker bekämpa Adblockers

Användningen av Adblockers har varit på stadigt uppåtgående den senaste tiden. Konsekvensen är bortfallande reklamintäkter, och nu ska den svenska branschorganisationen IAB göra det kostsamt för de som väljer bort reklamen.

Dagens Media rapporterar att IAB, en branschorganisation som samlar flertalet svenska medieföretag, har beslutat att bekämpa Adblockers på allvar. En arbetsgrupp ska tillsättas vid årsskiftet, vars mål är att försvåra annonsblockering.

Läs mer: Kriget mot adblockers går vidare

Gruppen (IAB kallar det för “Taskforce”) ska satsa på olika lösningar för att hindra adblockers; tvinga användare att betala, uppmaningar att avinstallera blockeringsprogrammet eller skärma av vissa delar av sidan.

Man tänker dock också titta på möjligheterna att “förbättra annonsmiljön” för konsumenten. Många annonser spelar upp automatiskt ljud eller har undermålig “retargeting”, något som kan locka användare till att använda sig av annonsblockeringsprogram.

Ett uttalat mål från IAB’s VD Charlotte Thür är “att det är viktigt att det får konsekvenser att använda adblockers”. Vidare menar man på att “det här blir också en viktig utbildning av konsumenterna”, då IAB inte tror att alla funderar över reklamintäkternas betydelse för tillgång till innehåll.