Superstjärnorna som flyr Spotify

Kanye West, Madonna, Daft Punk och ett tiotal andra tunga artister är på väg att lämna Spotify. Istället ska de gå över till en konkurrent. För Spotify kommer de tunga avhoppen olägligt, skriver Veckans Affärer.

Madonna, Kanye West och Daft Punk kommer inte längre att släppa ny musik på den svenska strömningstjänsten Spotify. Istället går de över till konkurrenten Tidal. Det skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till Breakit.

Enligt uppgift ska ett tiotal tunga artister vara på väg att lämna tjänsten. Taylor Swift har redan hoppat. Hon har kritiserat Spotify för att tjänsten ger för låga ersättningar. I ett uppmärksammat öppet brev bemötte Spotifys grundare kritiken.

Eventuellt kommer avhoppen påverka även artisternas äldre verk på Spotify.

För Spotify kommer avhoppen olagligt med tanke på att bolaget nyligen tog in en halv miljard kronor i riskkapital.

Trots att flera av världens absolut största artister nu väljer att inte släppa sin nya musik på Spotify, kallar bolagets PR-ansvariga för norra Europa, Malin Cumzelius, i en kommentar till VA avhoppen för “mycket begränsade”.

“Vi vill erbjuda all världens musik på vår service, men det har varit sporadiska begränsningar på Spotify ända sedan tjänsten skapades. Vi vet av erfarenhet att dessa saker händer, de kommer och går, och vi fortsätter att växa exponentiellt genom att leverera en bra produkt för våra användare och artisterna som de älskar. Vi har haft de senaste albumen från Kanye West och Madonna tillgängliga liksom resten av deras kataloger, så att du kan enkelt se att dessa undanhållningar från tjänsten är mycket begränsade. De senaste släppen av Drake, Kendrick med flera, visar precis hur väsentligt det är för deras egen karriär att finnas tillgängliga på Spotify. Vilket i sin tur är väsentligt för skivbolagens framgång”, säger Malin Cumzelius på Spotify till VA.

Tjänsten Tidal byggs av Aspiro, som världsstjärnan Jay-Z håller på att köpa ut från Stockholmsbörsen. Tjänsten finns i ett 30-tal länder och lanseras i Sverige under måndagen.

Artikeln är skriven av Veckans affärer (va.se)

Dagensanalys.se och va.se samarbetar om redaktionellt innehåll.