Superkabeln som bekostats av Facebook och Google är nu framme

Kabeln som döpts till Marea är nu framme i den spanska orten Bilbao. Kabeln som ägs av både Facebook och Google hanterar 160 terabit data i sekunden. Så vem kan konkurrera med jättarna som inte bara samlar alla användare utan även äger infrastrukturen?
Facebook och Google äger inte bara stora delar av annonsmarknaden på nätet utan även kablarna som ser till att vi i Sverige kan komma åt både webbsidor och data i USA. Att äga infrastrukturen är superviktigt för framtiden och ger de båda jättarna ännu större kontroll över vad som händer med vårt internet.
Kabeln som ligger på havets botten är 6600 kilometer lång och sträcker sig från Virginia Beach i USA till Bilbao i Spanien. Kapaciteten är helt otrolig då den klarar av att skicka data med 160 terabit data i sekunden. Det är så snabbt att om man jämför med ditt egna bredband är det över 15 miljoner gånger snabbare. Att ladda ned en film går på sekunden.
Facebook och Google äger infrastrukturen, har enorma tillgångar, stora pengaberg och samlar världens befolkning på en och samma plattform. Hur kan då ett nytt företag bli mäktigare än dessa två? Vad för genialisk idé måste till för att slå åt Facebook och Google?
Här kan du läsa mer och se bilder på kabeln som går under havet