Studie visar att dataspelsberoende “gamers” har unika kopplingar i hjärnan

Många inbitna “gamers” kan tyckas vara något annorlunda än resten av samhället. En ny vetenskaplig studie bevisar just detta – de tycks till och med ha unika kopplingar i hjärnan.

Denna studie utgick från över hundra unga pojkar i åldrarna 10-19, som har sökt hjälp för dataspelsberoende. Genom att röntga hjärnan på dessa och 80 “vanliga” pojkar utan symptom kunde man notera ett antal skillnader.

Läs mer: Våldsamma dataspel gör oss sexiga avslöjar ny forskning

Det visade sig att flertalet av de dataspelsberoende pojkarna hade annorlunda kopplingar mellan vissa av hjärnans områden. Sådant som hörselcentrum till rörelsecentrum, syncentrum till uppträdande/framträdande visade på unika “hyperkopplingar”.

Enligt forskarna resulterar dessa hyperkopplingar i att förbättra effektiviteten, snabbtänkandet, för de “drabbade”. De har lättare att fokusera på mål och snabbt ta in information från sin omgivning.

Men det finns nackdelar – personer med dessa specifikt kopplade hjärnor har svårare att hålla fokus under längre tid och blir lättare distraherade.

En fråga som inte besvaras i studien är emellertid om vilket som kommer först – alltså om de unika kopplingarna är ett resultat av dataspelandet, eller om dessa hjärnor från början har lättare att bli dataspelare.

I vilket fall så kanske det nu finns en förklaring till varför de duktigaste dataspelarna är lite annorlunda än alla andra. Kanhända visar det också på att dataspel faktiskt har positiva effekter även rent fysiskt.