Streamade TV-tjänster räddar barn från 150 timmar reklam per år

Enligt en ny rapport från streamingnördarna på sajten Exstreamist så har den senaste tidens ökande streamingtittande av tjänster som Netflix eller HBO inneburit att barn (och vuxna) slipper ifrån TV-reklam motsvarande nästan en hel vecka. Detta nya medielandskap är troligtvis bara början på en kris för traditionella TV-bolag som gjort sig beroende på reklam var 15:e minut.

Många av oss som streamar serier eller film online har nog upplevt det – det går nästan inte att titta på ett avsnitt på reklam-TV längre. Vad som tidigare var en kisspaus är nu mest störande element som vi inte kan kontrollera. Det är inte så konstigt – enligt fjolårets rapport från Exstreamist så tittar vi vuxna i snitt på 130 färre timmar TV-reklam under ett år än tidigare.

Läs mer: Annonser är den främsta orsaken till att folk vill säga upp streaming-tjänster

Detta verkar enligt årets rapport gälla barn i en ännu större utsträckning. Föräldrarna väljer att hellre sätta ungarna framför streamat material istället för reklam-TV, och de små beräknas nu slippa ifrån 150 timmar reklam – mer än sex dagar alltså.

Man räknar då med att barnet tittar på i snitt 1.8 timmar på streamad TV varje dag. Utöver att tjänsterna i och för sig kostar föräldrarna en peng, så kan man räkna med att spara in på köpet av leksaker och annat som dessa unga, lättpåverkade sinnen annars skulle tjata om i evigheters evigheter.

Det är också ett tecken i tiden – de “traditionella” TV-bolagen börjar nu bli alltmer föråldrade, i takt med att utbudet på streaming-tjänster som Netflix, Viaplay eller HBO ökar. Dessa kostar också en förhållandevis liten summa – men förändrar TV-vanorna i grunden för många.