Streamad video går om musiken, och allt fler hakar på trenden

I en undersökning av mediekonsumentens framgår det att streamingmetoder av video nu för första gången har gått om streamingmetoder av musik. Samtidigt går både Apple och Spotify ut med att de nu intensifierar sina satsningar på rörlig bild.
Det är Audienceprojects senaste rapport “Insights 2017” som det framgår att TV fortfarande har en stark position, i alla fall bland personer över 35. För de mellan 15-25 så har streaming av rörlig bild gått om linjär tv. Vad som är nytt är dessutom att fler personer nu strömmar video än musik. Hela 59 % av de tillfrågade streamar video varje vecka, medan motsvarande siffra för musik ligger på 53 %.
I Sverige är det YouTube som ligger högst på listan över de tjänster som människor använder, medan SVTPlay kommer på andra plats tätt följd av Netflix. Det får naturligtvis till följd att allt fler vill få ta del av kakan, och till och med musikstreamingtjänsten Spotify börjar nu glida mer mot rörlig bild.
Spotify har tidigare satsat på att tillhandahålla video och poddar på sin plattform. Nu har de anställt tidigare Disney-medarbetaren Courtney Holt, som varit ansvarig för Disneys onlinevideo-verksamhet. Målet är att börja tillhandahålla musikvideor utöver bara musiken, och det är denna verksamhet som Holt nu kommer att hantera. En av utmaningarna är dock att landa avtal kring rättigheterna för de musikvideor som de vill visa.
En annan aktör som också gjort en del framstötar mot marknaden för rörlig bild är Apple. Nu ökar de på sina satsningar genom att rekrytera fyra riktiga veteraner inom tv-branschen. Från Sony Pictures Television kommer tidigare programchefen Kim Rozenfield, dramachefen Max Aronson och deras tidigare ansvarige för kreativa affärer Ali Woodruff. Utöver denna trio har de lyckats locka över tidigare WGN America-anställde Rita Cooper som kommer att vara kommunikationschef för Apples TV-satsning.
Apple har redan tidigare rekryterat Zack Van Hamburg och Jamie Erlicht från Sony, och det blir nu en riktigt ex-Sony-hub när dessa fem kommer att finnas i samma team. Apples fokus på att ta sig in på tv-marknaden blir därför allt tydligare, och frågan är hur deras satsning kommer att utvecklas. De har ju redan indikerat ett intresse för rättigheterna till James Bond, och har även satsat över en miljard dollar på att ta fram eget exklusivt tv-innehåll.
Det är med andra ord tydligt att kampen om rörlig bild på nätet bara börjat. Nu verkar så gott som alla satsa på olika typer av live-streaming eller exklusivt tv-innehåll, samtidigt som de etablerade tv-husen i allt högre utsträckning skapar plattformar för att nå tittarna i nya kanaler.
Frågan är om detta kommer att göra det enklare eller svårare för marknadsförare som vill nå ut till potentiella kunder. Med allt fler kanaler för sitt material blir det svårare att veta om just din målgrupp finns där, samtidigt som det kan leda till ökad konkurrens och såväl bättre tjänster som lägre priser.