Det har ju pratats länge om det: att marknaden för utbildning och kurser online snart ska explodera. I denna artikel intervjuar vi Christoffer Elings-Pers, som är grundare och VD på Coursio samt synar marknaden.
I våras gick också Cristina Stenbeck och Kinneviks VD Lorenzo Grabau ut och lovade satsningar mot nya digitala sektorer som hälsa och utbildning där bolaget ser stora möjligheter
I april i år visade också LinkedIn tydliga ambitioner på utbildningsområdet när man köpte företaget Lynda.com – som erbjuder online-kurser till en fast månadskostnad (likt ett ”Spotify för online-kurser”) – för 1, 5 miljarder dollar.
En som redan är igång med kurser online är journalisten och e-handlaren Urban Lindstedt, som precis lanserat sin online-kurs ”Så väljer du e-handelsplattform” där du som elev på fyra timmar lär dig hur du väljer bästa e-handelsplattform.
Kursen är framtagen med hjälp av Coursios plattform för att publicera utbildningsrelaterat innehåll och kurser. Coursio är ett svenskt start-up som sedan starten 2010 hjälpt skolor, företag och enskilda entreprenörer att producera kurser – för att hitta nya intäktskällor, nå nya målgrupper eller effektivisera utbildningen och göra den mer tillgänglig.
Vi har fått en pratstund med Christoffer Elings-Pers, som är grundare och VD på Coursio, för att få höra mer om hans tankar kring utvecklingen inom onlinekurser och utbildning på nätet.
Det har ju länge pratats länge om att utbildning och onlinekurser har en stor potential på nätet och i våras började det hända en hel del saker på marknaden – hur ser det ut för er på Coursio?
– Vi ser en stark tillväxt i marknaden och ökat intresse kring att just ta del av utbildning online inom flera olika områden. Det är tydligt att marknaden har mognat och att fler och fler upptäckt att det går att ta del av rent webbaserade utbildningar nu än tidigare. Vi ser att det finns ett stort intresse både kring kurser för karriärutveckling, men även mer konsumentbetonade kurser. Vi ser också att att en allt bredare målgrupp än tidigare publicerar kurser via Coursio vilket också visar på efterfrågan inom olika marknader.
Inom vilka segment och på vilka marknader ser ni att online-kurser är mest moget idag?
– Tidigare har online-utbildning handlat mycket om företagsutbildning och certifieringskurser. Vi ser nu att tillväxten är stark inom personlig utveckling som till exempel att utveckla sig både på ett privat plan men även karriärmässigt. Vi ser också en tydlig ökning i mer konsumentbetonade kurser som träning och hälsa med olika trender och nya koncept – som man kan nå ut med snabbare än tidigare genom att erbjuda dem online.
Det finns ju mycket filmer och korta kurser tillgängliga gratis på Youtube, Lynda.com kostar c:a 200 kr/månad och kurser riktade mot B2B-segmentet kan kosta många tusen kronor – hur ser ni generellt på betalningsviljan för online-kurser? Vad är kunderna beredda att betala?
– Detta varierar väldigt mycket beroende på segment och hur omfattande kurserna är. Det vi ser tydligt är att betalningsviljan ökar i takt med att fler har börjat ta del av utbildning online på ett mer omfattande sätt än tidigare – d v s att det kan vara längre kurser med mer innehåll och mer interaktivt innehåll i form av rörlig media och uppgifter att besvara.
Om vi bortser från de kurser och de områden som redan tagit fart, vad tror ni är nästa stora genombrott som kan ta online-kurser till nästa nivå?
– Jag tror att nästa stora genombrott är att fler ledande publicister inom olika marknader börjar använda detta som en naturlig kanal för att nå sin målgrupp, det kan vara bloggare, tidskrifter, författare och förlag som är ledande inom sina områden och som lanserar det som ett erbjudande mot sin målgrupp. Vi pratar ofta om de ”icke-traditionella” utbildarna och det är just de vi ser mer och mer av och som driver en större del av marknaden idag. Det handlar om individer och företag som kommunicerar och publicerar mycket innehåll i olika format idag och har en tydlig målgrupp av läsare och kunder, men de kanske inte haft just traditionell utbildning som en del i verksamheten.
Kommer vi i Sverige till exempel att få se ett Spotify för online-kurser?
– Spotifys affärsmodell handlar om en revolution av musikdistributionen. Det jag tror på som kommer revolutionera marknaden inom online utbildning är att vi kommer se en tillväxt av ”Lynda-liknande” portaler inom olika segment. Det handlar inte om att publicera endast en kurs online utan bygga upp en egen portal och bli ledande inom sitt segment och här ser vi hur väldigt många nya aktörer på marknaden uppstår.
Till sist: om någon som läser detta skulle vilja sätta ihop en kurs och sälja online, vilka är era bästa råd för att lyckas?
– Vår erfarenhet är att mycket handlar om att det är enkelt att komma igång med själva skapandet och att man snabbt kan få upp innehåll att presentera. Just kring att komma igång med material och innehåll handlar om att utgå ifrån ett ämne där man antingen har mycket material idag eller ett tänk kring hur man skulle kunna erbjuda det digitalt. Det kan vara ett blogginlägg, en bok, videor eller annan typ av innehåll och sedan börja skapa en struktur och tänka utifrån att skapa en mindre kurs eller utbildning till att börja med.
– Just att avgränsa området tydligt och tänka kring att man kommer skapa flera kurser över tid och inte endast en är det bästa tipset för att komma igång i början med en säljbar kurs mot sin målgrupp, avslutar Christoffer Elings-Pers.