Stor tidning gör sig av med betalvägg

I tider då alltfler tidningar jobbar hårt på att konvertera gratisläsare till att bli betalande prenumeranter med hjälp av betalväggar, så kommer kända Newsweek nu att helt ta bort sin.

Det har i praktiken blivit standard för större tidningar att hindra mängden “gratisläsningar” på deras onlinesidor. Om man läst över ett visst antal artiklar under en period så kommer man blockas för en begränsad tid och erbjudas en digital prenumeration istället.

Så inte Newsweek, alltså. Från och med igår dumpas betalväggen, även om möjligheten att få digitala prenumerationer kvarstår. Den som väljer detta får tillgång hela tidningen innan övriga läsare, och man kommer också att få tillgång till vissa låsta sektioner av onlineutgåvan.

Enligt ägarna IBT Media handlar det om att låta läsare öppet få “njuta av den journalism som händer på Newsweek”. En annan förklaring är såklart att fler läsare kommer att stanna på onlinesidan längre och därmed generera fler annonsintäkter. Ju mer sidvisningar desto bättre, som IBT Media själva säger. Ytterligare ett skäl sägs vara att öka tidningens närvaro på marknaden, då de själva fruktar att många inte känner till att de är tillbaka efter perioder av nedläggningar.

Betalväggen, av Piano Media, som använts på Newsweek har dessutom krånglat vid ett flertal tillfällen. Huruvida detta skulle ha vägt in i beslutet om att avsluta tjänsten är dock inte säkert, och förnekas klart av Newsweek själva.