Stephen Hawking föreläser i Stockholm

Den världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking kommer till Stockholm. En föreläsning för allmänheten om svarta hål och deltagande i en historisk konferens om Hawkingstrålning står på agendan.

Hawking, som inte bara är känd för att vara en av vår tids främsta forskare, utan även blivit en stor kulturikon, säger i ett pressmeddelande från University of North Carolina at Chapel Hill att han är förtjust över satt få besöka Sverige och delta i denna viktiga konferens om Hawkingstrålning samt ge en öppen föreläsning om svarta hål.

Mellan 24 och 29 augusti hålls konferensen där syftet är att lösa några av de mer komplexa och förbryllande forskningsfrågorna i modern tid: om gravitationell singularitet i svarta hål existerar och om Hawkingstrålning har någon betydelse för de svarta hålens existens. Förutom Stephen Hawking kommer några av världens mest erfarna och kunniga fysiker att delta i konferensen.

Nordiska institutet för teoretisk fysik (Nordita) står som värd för konferensen som organiseras tillsammans med bland andra kosmologen och forskaren Laura Mersini-Houghton på University of North Carolina at Chapel Hill.

– Det är en exceptionellt spännande möjlighet för Stockholm och de nordiska länderna att Nordita är värd för Stephen Hawking och andra världsledare forskare vid den här viktiga konferensen om Hawkingstrålning, säger Katherine Freese, föreståndare för Nordita – ett forskningscenter som bedriver grundforskning inom teoretisk fysik och drivs gemensamt av KTH och Stockholms universitet.

Om föreläsningen med Stephen Hawking

Föreläsningen ” Quantum Black Holes” med Stephen Hawking hålls måndag den 24 augusti kl. 19 på Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons plan 4, Stockholm. Föreläsningen är öppen för allmänheten och biljetter finns att köpa på: hawking.axaco.se

Mer information: http://global.unc.edu/events/hawking/

Om konferensen

Hawking Radiation Conference samlar världsledande fysiker och hålls den 24-29 augusti i Stockholm. Konferensen sponsras av University of North Carolina at Chapel Hill, Nordita,

The Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics at Cambridge University och The Julian Schwinger Foundation.

Mer information: http://global.unc.edu/events/hawkingradiation/