Statusuppdateringar på Facebook avslöjar vem du är

Statusuppdateringar på Facebook avslöjar om du har låg självkänsla och eller är en narcissist.

Människor som skriver statusuppdateringar på Facebook om deras romantiska partner är mer benägna att ha låg självkänsla, medan de som skryter om kost, träning och prestationer är typiska narcissister, enligt ny forskning.

Psykologer vid Brunel University i London har undersökt personlighetsdrag och motiv som påverkar de ämnen vi väljer att skriva om i våra statusuppdateringar – något som få tidigare studier har utforskat.

Uppgifterna samlades in från 555 Facebook-användare som svarade på online-enkäter och som studerade de “Fem stora” personlighetsdragen – extraversion, samvetsgrannhet, öppenhet, vänlighet och neuroticism (emotionell instabilitet) – samt självkänsla och narcissism.

Forskningen fann att:

  • Personer med låg självkänsla skriver ofta statusuppdateringar om deras nuvarande romantiska partner.
  • Narcissister uppdaterar ofta om sina prestationer, som motiveras av deras behov av uppmärksamhet och validering från Facebook-samhället. Uppdateringarna får också fler antal “likes” och kommentarer, vilket tyder på att narcissisternas skryt förstärks av den uppmärksamhet de får. Narcissister skrev också flera statusuppdateringar om sin kost och träning.
  • De med behov att bekräfta sitt samvete associerades med att skriva fler uppdateringar om sina barn.

Psykologen Dr Tara Marshall, från Brunel University London, berättar: “Det är ingen överraskning att Facebook-statusuppdateringar speglar människors personlighetsdrag. Det är dock viktigt att förstå varför folk skriver om vissa saker på Facebook. Eftersom deras uppdateringar belönas med “likes” och kommentarer.

“Trots att våra resultat i forskningen visar att skryt lönar sig – för att de får fler ”likes” och kommentarer på deras statusuppdateringar – kan det vara så att deras Facebook-vänner artigt erbjuder sitt stöd fast de i själva verket ogillar skrytet. Ökad medvetenhet om hur ens statusuppdateringar kan hjälpa människor att undvika ämnen som irriterar mer än de underhåller. ”

Nedan kan du läsa hela studien som utfördes:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886915003025