Startpunkten på internet har förändrats

Jonathan Perelman på Buzzfeed säger att startpunkten på internet har förändrats. När vi började utforska webben i dess barndom fanns portaler och länksamlingar som Yahoo, som hjälpte oss att bläddra bland de få sajter som fanns och hitta det innehåll vi ville ha. Men när mängden information på internet exploderade, funkade de här portalerna inte längre. De var helt enkelt för dumma. Så vi började använda sökmotorer, och snart var Google den nya startpunkten för internetanvändarna.

Nu förändras detta igen och “socialt” håller på att ta över. Men det betyder inte att det är Facebook eller Twitter som är de nya startpunkterna, utan beteendet i sig: att rekommendera innehåll. Rekommendationer är det nya sättet att hitta det du vill ha. Det kan vara dina vänner på Facebook som säger att något är fantastiskt (eller värdelöst), det kan vara tweets och re-tweets som får dig att klicka in på artiklar, eller så kan det vara smarta rekommendationer från Sprinkle som du hittar under artiklarna på en stor del av de svenska medie- och bloggsajterna. På ett sätt kan man säga att omvärlden gör sökandet åt dig och rekommenderar det som den tror intresserar dig mest.

Vad är Sprinkle? Vi får ofta den frågan och det konkreta svaret är att Sprinkle gör rekommendationer för publicister, syndikerar video för tv-kanaler och distribuerar native-kampanjer för annonsörer. Dock vi ser det i ett större sammanhang än så.

Artikeln är skriven av Magnus Hultman som är VD på företaget Sprinkle.