Starling Bank expanderar och kan snart konkurrera med Klarna Bank

De digitala bankerna blir allt fler, senast i raden är brittiska Starling bank, som nu expanderar till Irland, bara tre månader efter deras lansering i England.
Europa håller på att bli en egen marknad för finansiella tjänster menar Starlings grundare och VD Anne Boden. Med allt mer lika regelverk och lagar som styr hur finanstransationer får ske i de 27 medlemsländerna ökar det möjligheten för digitala banker att snabbt expandera utanför nationsgränserna.
Starling bank har skapat en affärsmodell för banker som bygger på att andra aktörer kommer in och erbjuder sina tjänster. Det hela är lite som en app-store för finansiella tjänster beskriver Boden. Starling själva hanterar bankkonton, och ser till att det finns fungerande kopplingar till olika betalsystem. Därefter kan andra aktörer komma in och erbjuda banklån, bolån, försäkringstjänster, investeringslösningar, kreditkort, pensioner och mycket mer.
Pengarna kommer från att Starling ger sina kunder möjlighet att övertrassera sitt konto, något som kostar ränta. Det hela fungerar med andra ord som en form av kreditkonto. I vissa fall har Starling även avtal med de övriga aktörerna i nätverket där de får en viss procentandel av intäkterna från kunder.
Enligt Boden lägger de varje vecka till tusentals nya kunder, men hon undviker att berätta hur många som redan har ett konto i banken. Den irländska expansionen innebär att Starling nu kommer att hantera både brittiska pund och Euro, och det finns även planer på att lägga till fler valutor i portföljen. Det skulle kunna innebära att vi snart får se Starling börja ta sig in på den svenska marknaden, och därmed börja konkurrera med bland annat Klarna som nyligen blev godkända att börja bedriva banktjänster.
Just nu förbereder sig Starling för en ny finansieringsrunda där de räknar med att få in 20-40 miljoner pund, något som sannolikt kommer gå till ytterligare expansioner.