Ständigt uppkopplade konsumenter i TNS-Sifos globala undersökning

I fredags bjöd TNS-Sifo in till seminarium om Digitala Trender och vårt uppkopplade liv. Presentationen baserades på den globala undersökningen ”Connected Life” som har studerat människors vanor på internet i 50 olika länder och med över 60.000 respondenter. Resultatet visar att dagens internetanvändare är ständigt uppkopplade, huvudsakligen genom mobila enheter och använder sociala medier för att bygga sitt personliga varumärke.

Under ledning av Laura Macchi, Morgan Sandström och Madeleine Hjalmarsson, alla tre analytiker på TNS-Sifo, bjöds deltagarna på intressanta resultat som i flera fall väckte nyfikenhet och viss förvåning. Bland annat visar studien att för första gången används mobila enhet i större utsträckning än stationära dator för att koppla upp sig. Svenskar är uppkopplade i snitt 4,4 timmar varje dag, och ökningen från förra året beror på att allt fler använder mobiltelefonen i sängen före de går upp eller innan de somnar. Enda gången då svenskarna lägger ner mobilen är vid middagstid, mobilfria middagar är något som allt fler familjer verkar införa.

I allt större utsträckning är det rörlig bild som konsumeras, något som även konstaterades av experterna som talade på DABase (www.dabase.se). Även om majoriteten av rörlig bild konsumeras via TV, så blir det allt vanligare att man tittar på mobilen eller surfplattan samtidigt som man tittar på TV. Att ha flera enheter aktiva samtidigt blir allt vanligare, och med ökad interaktion mellan olika enheter blir det multipla användandet även mycket enklare.

Läs även: Se reprisen av #DAbase – seminarium om videomarknadsföring

Dessutom tyder studien på att människor håller sig konstant uppkopplade under hela dagen för att alltid finnas tillgängliga. Vår konstanta uppkoppling gör även att vi blir mer kräsna, och om det vi ser inte omedelbart tilltalar oss går vi vidare. Detta har gjort att allt fler företag börjat anpassa sitt utbud efter dessa nya användarmönster. Twitter har lanserat sitt ”Moments” där du kan följa allt som händer kring en aktuell händelse som du är intresserad av. Apple har utvecklat sin ”Dynamic Display” som anpassar vad som visas på hemskärmen baserat på vad du brukar använda vid olika tider på dygnet. De flesta sociala media använder idag någon form av ”toppnyheter” anpassade efter vilka typer av uppdateringar som du interagerar mest med.

På tal om Sociala medier så är det fortfarande Facebook som är störst, men en djupare analys visar att allt fler ”har” Facebook, men använder det i lägre utsträckning. Detta beror till stor del på att Facebook blivit för stort, och de egna inläggen snabbt drunknar i det snabba flödet. Det personliga varumärket har nämligen blivit allt mer viktigt i användandet av sociala medier. För utöver att ge en möjlighet att hålla kontakten med sina vänner ger sociala medier tre sätt att utveckla och uttrycka den egna identiteten:

  1. Att få bekräftelse från andra för vad man gör eller visar upp genom likes och kommentarer.
  2. Att förverkliga sig själv genom att koppla ihop sig med personer som gör det man själv vill göra samt få tips och idéer.
  3. Att projicera sin identitet, att visa upp vem man är eller vill vara och på så sätt bygga sitt personliga varumärke.

Om de uppdateringar du gör allt för snabbt försvinner i mängden, så fyller det därför inte något av dessa tre behov. Det är sannolikt anledningen till att plattformar såsom Snapchat och Instagram vuxit mycket på senaste tiden, det finns helt enkelt större möjligheter att synas när konkurrensen är mindre. Som företag måste man därför förstå och använda sig av den emotionella komponenten i sociala medier. Konsumenter vill i större utsträckning interagera med varumärket för att bygga sin egen identitet. Konsumenten vill ha en personlig anknytning till de varumärken den interagerar med.

Läs även: Emotionell varumärkesanalys – nya trenden för marknadsförarna

Slutsatsen blir att för att hänga med i konsumenternas nya vanor på internet behövs en ständig närvaro, en personlig kontakt och möjlighet att på ett emotionellt plan koppla ihop sig med olika varumärken. Ett klädesplagg eller en ny pryl ska inte bara fylla en funktion, utan i allt större utsträckning säga något om vem vi är och vilka vi interagerar med.