Stå ut i kommentarsfältet under livestreamade YouTube-videos – mot betalning

Videotjänsten YouTube lanserar nu en ny funktion som innebär att man, mot betalning, ska bli garanterad en extra synlig placering i kommentatorsfältet i samband med en livestreamad sändning på videoplattformen.
Tanken är att Super Chat (som verktyget heter) ska fylla två funktioner, skriver YouTube i ett blogginlägg: dels ska man ge videoskapare möjligheten att tjäna mer pengar.
Men en annan förväntad effekt är att fans nu ska få en möjlighet att kontakta sina favoriter på “tuben”, samtidigt som de står ut i mängden. Lite som ett fan som får gå upp på scenen under en konsert, kan tänkas.
Man kan också tänka sig att detta kan göra YouTube populärare för kreatörer som vill få feedback från sina följare, samtidigt som den Googleägda plattformen kan fortsätta att tävla med Facebook kring just livesändningar.
Super Chat-meddelanden kommer att dyka upp i kommentatorsfältets översta sida, och kommer att stå kvar där under fem timmar. Just nu så finns den bara i en Beta-version och testas av några utvalda YouTube-konton, men fler konton från 20 länder kommer att testa funktionen ytterligare efter den 31 januari i år.
Läs mer: 4 steg hur du lyckas med Facebook Live – från mobil till studio
Samtidigt tar YouTube bort en annan funktion som gav intäkter till videoskapare, Fan Funding, som enligt YouTube själva inte har använts i tillräckligt stor omfattning utanför Livestream-tjänsten.
Kommer användare att vara redo att betala för att få extra mycket uppmärksamhet? Det låter faktiskt inte helt otroligt…