Spotify största plattform för podcastlyssnande i Sverige

Den svenska podcastmarknaden växer snabbt. Allt fler lyssnar på podcasts vilket lockar både nya aktörer, som t.ex. Amazonägda Audible, och investeringar till marknaden.

En av de aktörer som investerat kraftigt i podcastmediet under 2019, både i Sverige och utomlands, är Spotify. I Mediavisions Q3-analys av svensk ljudmarknad är Spotify idag största plattform för podcastlyssnande i Sverige.

Spotify större än Apple

Under tredje kvartalet 2019 lyssnade nära 20 procent av 15–74-åringarna på podcasts en genomsnittlig dag. Detta är en kraftig ökning under det senaste året. Apples podcast-app har länge haft en särställning bland svenska podcastlyssnare, bland annat för att den är förinstallerad i hårdvara från Apple. Nu kan dock Mediavision konstatera att för första gången är Spotify större än Apple i Sverige. Över 40 procent av det dagliga podcastlyssnandet sker genom Spotify. Den tredje största aktören Acast är också svensk.

Spotifys satsning som podcastplattform har med andra ord varit framgångsrik i Sverige. Men Spotify växer även i andra länder. Exempelvis rapporterade det amerikanska podcastmätföretaget Voxnest i förra veckan att Spotify nu även har passerat Apple Podcasts som största lyssnarplattform i Tyskland, Frankrike och Norge, utöver Sverige.

Spotifys position som största plattform för podcastlyssnande i Sverige är intressant på flera sätt. Det speglar Spotifys särställning som ljudplattform i Sverige, där mer än hälften av alla 15–74-åringar har ett Spotify-konto. Men det är också ett tecken på att Apple möter ökande konkurrens både på hård- och mjukvarusidan, inte minst från Google. iPhone och apparna som finns förinstallerade där är inte längre guldstandard i Sverige. Det märks i både ljud- och videokonsumtionen, kommenterar Mediavisions VD Marie Nilsson.