Spotify har fått 100 miljoner aktiva användare – samtidigt som YouTube riskerar stort bakslag

Den svenska musik-streamingtjänsten Spotify har medvind – nu rapporterar nu att de nått över 100 miljoner aktiva användare i månaden. Samtidigt med detta riskerar YouTube att få en ordentlig bakläxa på grund av bristfällig ersättning till musikartister.

Det har bara gått några månader sedan mars, då Spotify rapporterade att de kommit upp i 30 miljoner betalande användare, men nu säger man att att den totala siffran av aktiva prenumerations- och reklamkonton uppgår till 100 miljoner i månaden.

Läs mer: Över 30 miljoner betalar för Spotify

Detta rapporterar The Telgraph, som också uppger att Spotify ökar med 1,8 miljoner nya användare varje månad – varav 30 procent betalar för en full premium-prenumeration. Den enda riktiga utmanaren till tjänsten är Apple Music, som ökar kraftigt men för tillfället ligger långt efter med över 10 miljoner användare.

På annat håll här på Dagensanalys så rapporterar vi även om ett öppet brev från musikjättarna Paul McCartney, Taylor Swift och U2, backat av flera stora skivbolag som Warner Music, Sony Music och Universal Music Group till den amerikanska kongressen. Detta upprop handlar främst om att skärpa lagen kring upphovsrätt – och udden är riktad mot videosajten YouTube.

Läs mer: Taylor Swift och U2 tar upp kampen mot YouTube

Enligt de flesta handlar detta om en öppen förhandling med just YouTube kring ersättningarna för artisterna, som känner att deras konstnärliga frihet hotas av bristande betalning för deras arbete.

Om det nu skulle bli så att samtalen mellan YouTube och musikindustrin havererar – ja, då ser det ut som ett guldläge för svenska Spotify, vars främsta motståndare är just YouTube.

Behöver du hjälp med att anpassa din annonskampanj till den senaste digitala utvecklingen? Klicka här.