Spelbolag tar ansvarsfullt spelande till en ny nivå

Man brukar säga att för mycket av det goda i slutändan leder till något negativt. Detta kan anammas på flera saker, men det är framför allt inom ett särskilt och omdiskuterat område som man kan uppleva nackdelarna med för mycket av det goda.

I dag spelar svenskarna, och resten världen, mer än vad man har gjort tidigare. Den självklara anledningen till detta är att det finns ett större och växande spelutbud som vänder sig till flera grupper. I takt med att tekniken går framåt blir också spelupplevelsen mer intensiv och lockande. Men några spelare har en fallenhet för att glömma bort att man behöver pausa sitt spelande med jämna mellanrum. Spelandet kan då förvandlas till ett måste istället för ett nöje. Detta är något som måste undvikas och ett spelbolag har tagit saken i egna händer för att se till att deras kunder undviker risken att utveckla ett spelproblem.

(Bilden heter “GDC Online 2012 (Tuesday 10/9) Registrat” (CC BY 2.0) och är tagen av Official GDC.)

Tar ansvar för spelarna

Att det är riskabelt att spela för mycket är ingen nyhet. De flesta spelbolag och casinoverksamheter har ofta ett kort avsnitt på sina webbsajter som förtydligar att man ska spela med måtta. Detta är däremot inte alltid tillräckligt och för att sätta sina spelare i första hand har Mr Green tagit fram ett prediktivt verktyg för Green Gaming. Green Gaming är spelbolagets sätt att i förtid upptäcka om en spelare är i riskzonen för att utveckla ett problem. Spelaren kan genom verktyget analysera sitt eget beteende och tillsammans görs en analys av spelaktiviteterna. Är spelarens egen uppfattning av sitt spelande detsamma som spelbolagets, och finns det en risk för att utveckla ett ohälsosamt spelande?

Spelföretagen är beroende av sina spelare och för en hållbar utveckling måste fokus ligga på deras välmående, och att de ska få en positiv spelupplevelse. Prediktiva verktyg är ett bra sätt för att se varje spelares behov, istället för att lägga alla sina kunder i samma fack. Sverige är ett land som är framstående inom forskning av olika riskbeteende och det är det svenska företaget Substainable Interaction, som tillsammans med spelbolaget har tagit fram analysprogrammet. Företaget har i flera år utvecklat självhjälpsprogram och digitala verktyg för ett ansvarsfullt spelande.


(Bilden heter “Control is an Option to Command” (CC BY 2.0) och är tagen av FredCintra.)

Viktigt att tänka på

Det är inte lätt att upptäcka att man spelar för mycket, men för att undvika det finns det några saker man kan tänka extra på. Först och främst är det att rekommendera att man sätter upp en spelbudget. Då har man alltid koll på hur mycket man spelar för. Det är också bra att sätta upp särskilda tider för när man får spel. Det bidrar till att öka underhållningsvärdet och blir något att se fram emot. Ett annat tips är att be en partner eller vän att ha uppsikt. Fråga om de tycker att du spela för mycket och be dem att säga till om det känns som att du går överstyr.