Spara el i hemmet

Det är viktigt att tänka på vår miljö och inte använda mer el än vad vi egentligen behöver. Det finns olika sätt att gå tillväga när du vill spara el i hemmet. Kanske har du funderingar på hur du ska göra gör att spara energi i hemmet och göra din energianvändning mer miljöanpassad. 

Olika sätt att spara energi

Välj klimatsmart system

Välj ett klimatsmart system när det gäller uppvärmningen av ditt hem den största energianvändningen i en bostad går nämligen till uppvärmningen. Du vinner mycket genom att använda ett klimatsmart system. Tips när det kommer till uppvärmning:

  • Du kan tilläggsisolera ditt hus
  • Du bör byta ut oljepannan mot ett smartare uppvärmningssystem
  • Välj förnybar el

Att välja rätt elbolag är ett viktigt steg i klimattänket. Jämför billiga elavtal för att hitta vilket som är bäst för dig. 

Andra användbara tips 

Använd dig enbart av LED-lampor, kör diskmaskin och tvättmaskin endast när de är fulla, släck och ha en lagom temperatur i hemmet. Ett sätt att minska påverkan av miljö och klimat är att minska på din energianvändning. Du kan påverka genom:

  • Sänka temperaturen inomhus
  • Ha en lagom temperatur i kyl och frys samt frosta av vid behov. Rengör regelbundet bakom. 
  • Tina maten i kylen i stället för att använda mikron
  • Byt ut alla dina glödlampor till LED-belysning
  • Släck lampor i de rum där du inte vistas i
  • Dra ut sladdar och stäng av apparater när du inte använder dem. Stand by läge och mobilladdare som alltid sitter i uttaget drar el helt i onödan.

Spara energi i badrummet

Varje gång vi duschar eller badar går det åt enorma mängder vatten. Dessutom är badrummet fyllt med prylar som drar el såsom tvättmaskin, rakapparat, hårfön med mera. 

Ett bra tips är att duscha istället för att bada och duscha snabbt och effektivt. Byt ut duschmunstycket till ett snålspolande munstycke, detta bidrar till att vattenvolymen som används minskar med upp till 70 %.

 

Det är även bra att ställa in rätt värme på vattnet. Bor du i ett hus där du själv justerar temperaturen på varmvatten ska den justeras till +60 grader. För att slippa legionellabakterier måste temperaturen ligga på över 55 grader. 

 

När du använder tvättmaskinen så vänta tills du kan köra en full maskin. Vid en normal smutsig tvätt kan du hoppa över förtvätten och använda dig av sparprogrammet. 

Spara energi i köket

Köket är hemmets hjärta hos många men det är även ett rum där det finns många apparater som drar energi. Genom att välja energisnåla vitvaror och apparater blir energiförbrukningen lägre. Majoriteten av dagens vitvaror är energimärkta från A++ till G, där A++ är det bästa alternativet.