Spännande inköp i Tyskland – Ströer köper Statista och Zalando köper nugg.ad

Två stora avtal knöts under förra veckan, alla på något sätt knutna till temat kring onlinestatistik och publikdata. Båda avtalen har dessutom ägt rum i grannlandet Tyskland.

Det är Ströer, ett betydande tyskt företag inom digitalmedia, som har ökat sin ägarandel av den Hamburgbaserade företaget som står bakom statistik-portalen Statista. Dessa ger sina kunder statistisk och visuell data baserat på 18 000 olika källor – så det är en riktig tillgång för den som vill ha koll på kundkretsen som man vill rikta sig till.

Läs mer: ”At Zalando we dress code” – Innovatören inom e-handel delar med sig av sin kunskap

Köpet kostade Ströer 57.2 miljoner euros (en liten bit under 570 miljoner kronor) och ökade deras ägande i Statista till 78,8 procent. Ströer har dessutom sagt att de är redo att pumpa in ytterligare 7,5 miljoner euro (alltså över 70 miljoner kronor) i statistik-portalen, vilket kommer öka deras faktiska ägande till hela 81.3 procent.

Det andra köpet värt att notera skedde alltså också i Tyskland, och det är Zalando som har införskaffat sig hundraprocentigt ägande i nugg.ad – som har sin “smarta” publikplattform (Smart Audience Platform) som sitt främsta attribut. Onlinemodeföretaget Zalando har nu tagit över företaget från Deutsche Post, som i sin tur tog över nugg.ad 2010.

Köpen förväntas gå igenom under det första kvartalet nuvarande år.