SOTI visar framtiden inom mobil teknologi

Mobila enheter tar större och större plats på marknaden och hjälper företag att öka sin effektivitet och rörlighet vilket leder till att de kan lägga ner mer tid på arbetsuppgifter som för företaget framåt. Något som inte är så välkänt för privatpersoner är hur dessa mobila enheter hanteras och hålls säkra hos företag och organisationer.

Läs också: Bilder från SOTI SYNC i Dublin

Carl Rodrigues CEO och President för storföretaget SOTI, började sitt företag i en källare, driven att skapa ett företag så han kunde spendera dagarna med att göra någonting han verkligen gillade. Nu är SOTI en av de största leverantörerna av mobilitets och IoT-hanteringslösningar som med hjälp av sina verktyg hjälper sina kunder att både mobilisera sin verksamhet och optimera deras mobilitetsinvesteringar.

SOTI höll nyligen sin årliga konferens SOTI SYNC i Dublin där företag från norden var väl representerade. Temat för konferensen var ”Be Different”, något som passar Rodrigues med tanke på alla hans stora och innovativa idéer. Han är inte rädd för att sticka ut och vara annorlunda.


Carl Rodrigues – President och CEO SOTI. Vad gör vi för att öka hastigheten och minska kostnader med vad vi gör idag?

Rodrigues är passionerad över sitt företag och berättade att de har fler idéer på SOTI än vad de klara av att förverkliga. De letar ständigt efter ny kompetent arbetskraft och expanderar snabbt. I Sverige har de förutom sitt kontor i Göteborg öppnat ett nytt kontor i Stockholm och under konferensen tillkännagav de att de öppnar ett kontor i universitetsstaden Galway på Irland. Han sade även att de bästa idéerna ofta kommer från kunder eller partners.

Företag som ligger i framkant ser hur produkter fungerar i verkligheten och hur de kan användas för att optimera arbetsflödet. Många partners erbjuder produktlösningar genom att samla ihop hårdvaror och mjukvaror från olika företag för att skapa den optimala kostnadseffektiva produkten för kunden som till exempel nordiska Optidev och Signal Partners. Speciellt de som ligger lite före sin tid och använder nya produkter kan komma med fantastiska idéer på hur lösningarna kan utvecklas.

Den första november lanserar SOTI sin nya plattform SOTI ONE som är tänkt att vara en ”One stop shop” för sina kunder. En av delarna är ett webbcommunity, SOTI Central, där partners och kunder kan hjälpa varandra genom att diskutera fram olika lösningar och arbetsområden samt kommunicera med produktexperter för att hitta de bästa produkterna och tjänsterna för sina individuella.

Den mest efterfrågade produkten på plattformen är ett program för rapp apputveckling, SOTI Snap, som bland annat har betatestats av PostNord. De var så nöjda med produkten att de ville kunna använda den direkt.

SOTI Snap är ett kostnadseffektivt app-utvecklingsverktyg där expertkunskap inte krävs. Likt många moderna webbutvecklingsverktyg innehåller Snap en drag-and-drop funktion där du lätt ser det du skapar – utan att behöva koda. Tanken är att företag snabbt och enkelt ska kunna skapa sina egna appar för till exempel utbildningsverktyg eller formulär som annars har gjorts på papper. Med digitala formulär är det alltid lätt att se vad som står, det går inte att gå vidare utan att fylla i alla fält och formuläret kan enkelt skickas till alla som behöver det utan en massa extrajobb.

SOTIs flaggskeppsprodukt MobiControl är självklart även en del av plattformen. Det är en produkt inom EMM, Enterprise Mobility Management, som säkrar, stöder och fjärrhanterar Android, iOS, Linux, Mac och Windows-enheter under hela livslängden. Det kontrollerar det hela mobila ekosystemet.

Den sista produkten på plattformen är SOTI Assist som är en helpdesklösning inriktad på mobila enheter. Det är en lösning som ger support till enheter och applikationer på ett smidigt sätt med möjligheten att bland annat spela in klipp för att snabbt och enkelt visa problemet. Det ger också möjligheten att fjärrstyra enheter så tekniker kan lösa fler problem mer kostnadseffektivt och slipper tidskrävande resor.

Innovation och samarbete genomsyrade hela konferensen. Många produkter och tjänster blandas från olika företag för att skapa optimala lösningar och många pressar utvecklingen framåt. För framtiden spådde många att röststyrning, AI och visionsteknik kommer att vara framträdande på arbetsmarknaden. Iceland Air pratade bland annat om hur ansiktsigenkänning kan komma att användas istället för pass under resor.

SOTI har även samarbetat med Lenovo och Starlight Children’s Foundation för att skapa VR-glasögonen Lenovo Mirage Solo with Daydream som kommer att användas på barnsjukhus för att underhålla, utbilda och inspirera svårt sjuka barn genom projektet Starlight Xperience. Att inspirera barn vid en ung ålder, är viktigt för Rodrigues och SOTI. ”De smartaste människorna inom teknik blir oftast inte lärare” så de har skapat olika program för att inspirera unga med sina mest inspirerade anställda då de anser att teknik och naturvetenskap kommer att vara viktigt för att tackla kommande världsproblem.

Millennials vill arbeta vart som helst och vara flexibla med arbetstider och de förändrar arbetsmarknaden. Med mobila enheter blir det möjligt men det är viktigt att se till att det fortfarande är säkert. Det kommer nya utmaningar när det kommer till säkerhet i framtiden, men det öppnas även upp nya möjligheter.

Det är viktigt att tänka på hur vi arbetar och att vi anpassar oss för förändring på vår konstant föränderliga marknad.