Solen i Sverige är starkare än du tror – 4 råd om hur du skyddar barnen på stranden

Efter en lång och mörk vinter älskar vi att sätta oss mot en vägg och lapa sol. Nu i sommar är det förstås stranden som lockar och då kan det vara extra lätt att bränna sig. Att smörja in dig och barnen med solskydd är bästa skyddet,  men det finns mer du kan göra.

Vi sticker från stan med vårt pick och pack och landar på en härlig sandstrand, men visste du att solen är stark även på våra nordliga breddgrader? Även om det är mindre farligt än vi tidigare trott kan svedan kännas obehaglig. Här har du några tips!

  1. Packa ner en solhatt, en bandana eller en keps i strandväskan – framförallt till barnen som skydd när de leker i sanden eller badar. En långärmad t-shirt är också bra att ha med sig.
  1. Solens strålar halveras under ett parasoll. Fråga efter parasoll eller ta med dig ett om du har. Om du har hittat en avskild strand kan ett träds skugga ge samma skydd.
  1. Smörj in huden minst en halvtimme innan du går till stranden. Vet du om att du svettas mycket och det är en extra varm dag rekommenderas att du smörjer in dig och barnen minst var tredje timme. Även om du använder vattenfast solkräm kan du inte bada hur länge som helst – smörj på ett nytt lager när du har torkat. Hellre en gång för mycket än för lite gäller för barnen. För axlar, näsa och läpparna är ett solstift enklast.
  1. Det kommer kanske som en överraskning men det är faktiskt onödigt med superhög solskyddsfaktor på stranden. Redan faktor 10 bromsar hela 90 procent av solens strålar! Dubbelt så hög faktor skyddar bara 5 procent mer (95%) och faktor 40 ökar skyddet till 97%. Solskyddsfaktor 60 skyddar bara 1,5 procent mer än 40. Välj den solskyddsfaktor som passar dig – men alltid 40 till 60 procentig solkräm till barnen – för säkerhets skull.

Sola lugnt!

Vi ses i Halland!