Social videoapp utvecklades i hemlighet – används redan av en miljon

Houseparty. Vem vet, kan detta bli en framtida Snapchat? Det är i varje fall namnet på en ny social app för videochattande, och den utvecklades i “hemlighet” av Meerkat efter att deras då unika live-videotjänst förlorade kampen mot Twitter och Facebook för något år sedan.

Meerkat var namnet på en live-videoapp som slog igenom på allvar “över en natt” under förra året – bara för att blockas av Twitter som sedan kom ut med sin egen tjänst, Periscope. Snart därefter kom så Facebook Live, och Meerkat föll snart i glömska, trots att man varit först ute.

Men man märkte också att nyhetens behag snabbt gjorde att färre streamade videos. Man frågade användarpaneler kring orsaken – och kom fram till att folk uppskattade främst de privata, spontana samtalen med vänner och familj. Så man bestämde sig för att göra en ny app.

För att inte orsaka rabalder kring att man bara ett några månader efter att ha fått en massa investerare att ge pengar för ett projekt kring offentligt streamad video plötsligt gå över till att bygga en app för privata samtal så ville man inte att namnet Meerkat skulle förknippas med den nya appen.

Så den fick heta Houseparty. Man skapade ett (typ) fejkat namn för utvecklaren, och skapade även falska Facebook- och LinkedInsidor, skriver The Verge. Och så började man sprida appen bland collegeungdomar i USA via mer informella resor, något som gick nästan för bra när man i våras fick serverproblem.

Appen finns nu för Android och iOS, och har redan börjat bli populär bland amerikanska ungdomar. Man har redan en miljon användare, trots anonymiteten kring lanseringen, även om internetmagasinet ReCode uppdagade sanningen strax innan sommaren.

Vad är det som är så speciellt med appen då?

Tja, för det första så kan man prata med flera vänner samtidigt, via samma skärm.

Tanken är att skapa en miljö av konstanta videosamtal, som man kan kan delta i när man vill. Istället för att som med andra live-appar “officiellt” ringa upp sin omvärld, så ska man spontant och simultant kunna prata med flera vänner samtidigt utan att behöva lämna sin privata sfär.

Houseparty har några finurligheter, som riktar sig till en yngre publik. Vänner kan bjuda in sina vänner till ett samtal, men man få då varningsrutan “Stranger Danger!”. Man kan göra sitt chattrum helt stängt och privat. Eller så kan sända push-notiser till vänner man vill få med i samtalet.

Den är också gratis, och helt utan annonser – just nu, såklart. Detta lär ju inte vara för evigt ifall man får en tillräckligt stor publik, kan man tänka sig.

Kan detta vara något för den unga publiken, som verkar tröttna på Facebooks konstant polerade yta och offentlighet? Är vi på väg tillbaka till det privata samtalet?

Läs mer: Unga blir lyckligare utan sociala medier, enligt ny undersökning