Snart ska hälften av Netflix utbud vara egenproducerat

Streamingjätten Netflix kommer att satsa ännu mer på egenproducerat material (som serier, filmer och dokumentärer) under de närmaste åren. Enligt företagets CFO David Wells så har man redan “en tredjedel kvar till halvvägs” mot målet som är just 50 procent.

Detta skriver Variety, som citerar Wells uttalande tidigare i veckan. “Det är billigare att producera kvalitetsunderhållning numera”, konstaterar han i samband med att han talar om en “flerårig övergång och utveckling mot att tillhandahålla mer av vårt eget material”.

Läs mer: Dagens statistik: Så här många svenskar använder Netflix

Vi känner alla redan till flera av Netflix stora, egenproducerade och kritikerrosade serier som “House Of Cards” och “Stranger Things”, eller program som gjorts i samarbete med andra som exempelvis “Lilyhammer”. Titlarna är redan många, och även om alla inte helt lysande så råder det ingen tvekan om att man har bra potential att knyta till sig både duktiga skådespelare, manusförfattare, producenter och regissörer.

Netflix kommer, enligt Wells, att fortsätta med denna blandade “approach” – alltså en del helt eget material och en del samarbete, för att på så sätt hålla ovan nämna kostnader på en rimlig nivå.

Det återstår att se om man tänker nå målet av hälften egenproducerat genom att göra ännu mer eller om man tänker licensiera mindre. Personligen hoppas jag på det förstnämnda – det är redan alldeles för många serier som inte längre finns på Netflix (ta tillbaka Farscape, snälla!).

Men det är klart – att tillhandahålla sådant som bara finns tillgängligt på Netflix är ett smart sätt för företaget att locka till sig nya eller gamla prenumeranter med.