Snart lanserar Facebook den egna kryptovalutan Libra

Nu ska världens största community också bli världens största ekonomi. Den 18 juni lanserar Facebook kryptovalutan Libra.

Kryptovaluta är vanligtvis en digital valuta utan centralt reglerande instans där kryptografiska metoder används för att garantera transaktioner. Fast i det här fallet är det Facebook som blir den centrala instansen.

Tanken är att Facebooks valuta kommer att knytas till flera valutor, istället för exempelvis bara den amerikanska dollarn. Med den approachen blir det mindre svängningar och Facebook blir inte knutet till ett land.

Enligt ryktet ska valutan lanserar redan denna månad, nämligen den 18 juni, och heta Libra.

Du kan överföra Libra via Facebooks egna plattformar som Messenger och WhatsApp utan extra avgifter. Du ska även kunna använda Libra för att betala för produkter och tjänster. Facebook säger sig även vilja placera egna bankomater på stan så att du kan ta ut ifrån ditt Libra-konto till vilken valuta du nu behöver.

Så var beredd på att du i framtiden kommer att hänvisa till hur många Libra din kompis är skyldig och kolla kontot för hur många Libra du sparat till nästa semester med din älskling.

Här kan du läsa mer.