Snart kan svenska Youtubers ta betalt för sina kanaler och sälja fler prylar

Youtube lanserar möjligheten att kunna ha ett månadsabonnemang för enskilda kanaler som har 100.000 tittare och samtidigt utöka deras e-butiker med fler prylar.

Vad det handlar om är alternativa intäkter till den dippande annonsmarknaden. Det gäller att hålla sig på tå med sina innehållsskapare så de inte drar iväg till Facebook Watch, Instagram IGTV eller andra ställen. För att hålla sig på god fot gör man det nu möjligt för Youtubers att kunna ta betalt för sina kanaler. Samtidigt kan Youtubers som säljer prylar utöka sitt sortiment, för att sälja fler prylar.

För varje 5 dollar som Youtubern drar in från en tittare behåller Google 1,50, eftersom det kostar att driva runt betalmodellen.

En Youtuber som redan testat är Amy Shira Teitel som fått 103 betalande tittare. Hon säger att säger att för 300 dollar extra i månaden kan hon fokusera ännu mer på sin kanal och satsa på kringliggande verksamheter.

Förutom att kunna ta ut ett månadsabonnemang från sina tittare kan Youtubers numera också sälja fler prylar. Bland annat samarbetar Google med Teespring för att sälja t-shirts.

Här kan du läsa mer.