Snart kan man se på reklamfilm i 3D utan brillor

En nackdel med den annars så populära 3D-tekniken på bio är behovet av speciella 3D-glasögon, som kan gå sönder, bli smutsiga eller är lätta att tappa bort. Men nu finns det en ny teknik som snart kommer att ge oss just glasögonfri 3D.

Det är forskare vid universitetet MIT:s CSAIL-labb (Computer Science and Artificial Intelligens Lab) som tillsammans med Israel’s Weizmann Institute of Science (nu blir det många namn att hålla koll på!) som har utvecklat ny teknik som gör att man slipper 3D-brillorna på bion.

Utan att behöva förklara det alltför detaljerat, så handlar det om att man ska kunna replikera 3D-glasögonens barriärer genom “en serie av speglar och linser inom Cinema 3D’s speciella optiska system”.

Ja, om du är någon som till skillnad från mig har en examen inom fysik eller liknade så har du säkert bättre koll ändå – i slutändan handlar det i varje fall om att man snart kan göra reklamfilmer i 3D även för biopubliken. Redan nu finns det ju TV-apparater och mindre apparater som Nintendo DS som kan skapa 3D utan brillor, men bion är kanske det viktigaste för oss konsumenter utan stora plånböcker.

Läs mer: Här är reklamtavlan som kan visa bilder i 3D utan speciella glasögon

Det kommer tyvärr att dröja ett tag till innan man kan tillämpa den nya tekniken mer praktiskt, men förhoppningsvis så är detta bara en tidsfråga. Läs mer om de nya rönen på MIT’s egen sida här.