Snart kan man använda VR-tekniken för att bota fobier

Nytt japanskt experiment provar om den nya VR-tekniken (i form av Oculus Rift och HTC Vive, till exempel) kan användas till att bota fobier. I projektet ingår en katt och en bräda.

VR-Projektet, som heter “Project I Can”, siktar i det här fallet in sig på höjdskräck. Testpersonerna måste rädda en liten katt som står längst ut på bräda, någonstans högt upp på en skyskrapa. För att göra upplevelsen ännu mer trovärdig, så låter man försökspersonerna stå på en riktig bräda och lyfta en fejk-katt.

https://youtu.be/9jx2YWzxvbs

Företaget Bandai Namco, som ligger bakom projektet, nyttjar en HTC Vive, och av videon att döma så känns det ändå som “på riktigt” för de stackarna som måste klättra ut på brädan.

Läs mer: Oculus nya Sociala VR – framtiden redan här?

Det ska finnas fem andra “upplevelser” som ska försöka bota fobier med hjälp av VR-tekniken – men det är lite oklart vilka dessa är. Om man hänger kring Tokyo mellan april och oktober så kan man skriva upp sig på deras officiella webbsida.

Ett väldigt spännande sätt att nyttja den nya teknologin, även om projektet verkar satsa på underhållningsvärde mer än vetenskap i detta fall. Huruvida undertecknad, höjd- och spindelrädd, skulle gå med på det är en annan femma. Men det kanske känns tryggare när man vet att det, trots allt, inte är helt på riktigt?

(Bild- och videokälla: Project I can)