Snart kan du titta på film och serier utomlands

Som vi skrivit om tidigare har nya regler kring geoblockering inom EU varit på gång ett tag. Nu har Europaparlamentet godkänt ett nytt regelverk som innebär att EU-medborgare kan komma åt samma innehåll som i sitt hemland när de är ute och reser.
Idag är det svårt att komma åt exempelvis svenska Netflix när du är ute och reser, trots att du betalat för tjänsten. De nya EU-reglerna innebär att geoblockering slopas inom Europa och du kommer därmed kunna ta del av samma utbud som hemma.
De nya reglerna godkändes med 586 ja-röster, 34 nej-röster och 8 nedlagda röster.
Föredraganden Jean-Marie Cavade kommenterade: “Europas medborgare har väntat på dessa regler, som innebär ett nytt steg mot en gemensam digital marknad”.
Geoblockeringen kommer endast att gälla avgiftsbelagda tjänster på internet. Nästa steg i processen innefattar att detta utkast till ny lag måste godkännas formellt av EU-ländernas ministerråd. När reglerna väl träder i kraft har EU nio månader på sig att införliva dem. Så det dröjer åtminstone till nästa år innan du kommer åt det svenska Netflix-utbudet utomlands. Om du inte har en VPN förstås.
Inlägget innehåller en affiliate-länk.