Snart kan du ha VR-porr med din ovetande granne

Att ersätta ansikten i rörlig bild med andras är ett nytt fenomen och något som mänskligheten kommer att få tampas med lika ofta och mycket som trollning eller virus.

Vad det handlar om är att använda maskininlärning för att manipulera rörliga bilder genom att byta ut ansikte eller kropp på människor.

Här är ett exempel där man bytt ut två ansikten till skådespelaren Nicolas Cage.

Som du ser i ovan exempel har skaparen infogat Nicolas Cage för båda karaktärer.

Här är ytterligare ett exempel när Stålmannen pratar med Amy Adams i Batman vs Superman som fått Nicolas Cages ansikte.

Just nu diskuteras fenomenet på Reddit där man också delar verk med varandra. Än så länge är det mest på skoj men dagen kommer då det här skojeriet letar sig in i porrens värld och då öppnas dammluckorna till något mycket större – AI-avatarer.

Låt oss säga att du alltid varit tänd på din granne. I smyg tar du en bild och laddar upp till en tjänst där du själv kan skapa AI-avatarer. Med hjälp av tjänsten kan du sedan infoga din granne i utvalda porrfilmer som du sedan kan interagera med i en virtuell värld. Det här låter som science fiction men som du kan se i ovan exempel är vi mycket nära till att exemplet blir en verklighet.

Nu behöver inte alla tillämpningar handla om porr. Det kan ju vara så att du får jobb som ansiktsmodell för AI-avatarer. Vi kommer att ha kändisar som läser nyheter, är med i reklamfilmer, gör supercoola stunts och mer fast de aldrig lämnar soffan.

Tidigare behövdes det enorma resurser för att kunna manipulera rörliga bilder på det här sättet. Idag kan vem som helst med en normal dator sätta sig ned och utforska möjligheterna.

För att få bra kvalitet i verket måste producenten ha hundratals bilder för att byta ut ansikten i rörlig bild. Men var eftersom kommer de här kraven att sänkas till att det räcker med en enda bild på personen.

Här har Marcus Jerräng skrivit en utförlig artikel om hur det går till att skapa en AI-avatar.