Snart kan du få betalt för dina inlägg på Facebook

Det verkar som om Facebook överväger möjligheterna att låta användare få betalt för sina Facebook-inlägg via en “dricks-burk”. Detta kan ses i ljuset av företagets ökade satsning på realtids-medier och en ökad debatt kring sociala mediers förhållande till sina användare.

Enligt The Verge så cirkulerar det nu ett frågeformulär till så kallade “verifierade användare”, med frågor kring hur man ställer sig till olika möjligheter att tjäna pengar via likes. Man undrar också om man kan tänka sig en sådan funktion som en form av välgörenhet eller annan donationsverksamhet.

Läs mer: Facebook behöver tredjepartsaktörer för att behålla marknadsförarnas tillit

Enligt vissa drar exempelvis Facebook nytta av sina användares “smarta” inlägg och får pengar av detta, utan att dela mig sig av intäkterna. En “dricks-burk” skulle förstås ändra på detta.

Frågan är å andra sidan om vi verkligen vill se detta, vårt största sociala medium fyllt av inlägg som försöker tjäna pengar med billiga “click-baits” – något vi redan har nog av via tredje-part.

Men om det nyttjas av startup-företag och för välgörande ändåmål kan det också ge många positiva resultat.

Facebooks lilla undersökning kring intäktsgenerering är en del av flera frågor kring hur människor använder sina profilsidor, vad man delar med sig och om Facebookvännerna till största del är vänner i verkliga livet eller om det är personer man aldrig träffat.

Så vad det än är, så håller Facebook på med något nytt.