Snart kan du använda fingeravtryck för att logga in på hemsidor

Användandet av olika biometriska sätt att identifiera sig har blivit allt vanligare i såväl telefoner som datorer och surfplattor. I Kina kan man genomföra köp i Alibabas butiker enbart genom ansiktsigenkänning. Nu meddelar World Wide Web Consortium (W3C) att man avser införa en standard för att även kunna logga in på hemsidor som Facebook med fingeravtryck. Är detta slutet för komplicerade lösenord?

Att regelbundet byta sitt lösenord till nya, 12-tecken långa blandningar av siffror, symboler och små och stora bokstäver är något som de flesta håller med om att man borde göra. Men den årliga listan även de vanligaste lösenorden visar att människor fortfarande återvänder till de enkla lösningarna som “password”, “1234” eller helt enkelt sitt födelsedatum. Så tänk om du nu kunde slippa komma ihåg komplicerade teckensträngar, eller skämmas över hur dåligt lösenord du har efter att du låst dig ute från datorn allt för många gånger.

W3C, organisationen som definierar webbstandarder som http, https, CSS med mera håller just nu på attta fram en standard för att använda biometrisk identifikation på nätet. Tillsammans med FIDO Alliance (Fast ID Online), jobbar de nu på hur en sådan standard ska se ut. Problemet i det hela är inte hårdvaran, eftersom såväl finger som ansiktsscanning redan finns på massor av ställen. Utmaningen ligger i mjukvaran, som måste läsa av fingeravtrycket både exakt och på ett säkert sätt. Med andra ord gäller det att det inte går att hacka ett fingeravtryck, på samma sätt som det idag går att hacka ett vanligt lösenord. Hela tanken är ju att du på ett säkrare sätt ska kunna logga in på dina olika sajter, inte mindre säkert.

Fortfarande är det en lång väg kvar innan vi till fullo kommer kunna använda oss av våra fuingeravtryck. Utöver mjukvarustandarden måste de olika webbläsarna också gå med på att implementera dem, något som historiskt sett visat sig vara mycket svårt. Förhoppningsvis kan dock användarnas krav på förenklade inloggningsmöjligheter, pådrivna av vanan vid att låsa upp telefoner och datorer med sina fingrar, snabba på processen.