Snart är din bil en reklamplats

Tänk dig att du sitter i bilen och börjar känna dig lite kaffesugen. Plötsligt säger din bil att det just nu finns ett kanonerbjudande på kaffe och bulle på bensinmacken om 3 km. Just denna typ av annonser börjar nu bli möjliga i takt med att bilar blir allt mer uppkopplade.

Att rikta annonser efter mottagaren har blivit allt vanligare eftersom det idag finns massor av information att tillgå om individers och deras preferenser. Att marknadsförare därför letar nya ställen att nå konsumenter är därför föga förvånande, och med allt mer smarta bilar känns det som ett naturligt nästa steg att nå ut med reklam. Radio i all ära, men genom radioreklam är det svårt att ge plats- och personspecifika annonser, något som skulle kunna ge bättre effekt.

Under mässan Consumer Electronics Show (CES) för ganska precis ett år sedan annonserade flera bilmärken, bland annat BMW, Ford, Nissan och Volkswagen, att de startat samarbeten med Amazon och Google för att föra in AI och röstinteraktion i sina bilar. Målet var då att kunna styra lampor, garagedörrar och låsfunktioner genom rösten, men det öppnar även upp för nya möjligheter vad gäller marknadsföring.

Bland annat har Starbucks börjat göra reklam i Fords bilar, genom att låta föraren beställa kaffe genom Amazons Alexa direkt i bilen. På motsvarande sätt introducerade GM under december sin funktion Marketplace, som gör det möjligt att exempelvis boka bord på restaurang, köpa kaffe eller hitta en bensinstation genom röststyrning.

Många företag och organisationer håller även på att undersöka möjligheterna att samla in data för att kunna sälja till tredjepartsaktörer. Exempelvis har företaget Mindshare ett arbete tillsammans med musiktjänsten Pandora, där de bygger kundkluster beroende på vem som kör. Information som sedan kan användas för att låta olika annonsörer leverera riktad reklam till föraren.

Ett ytterligare exempel är Googles trafikapp Waze, som nu kan leverera olika typer av sponsrat innehåll. Dels kan den hjälpa dig att hitta till närmaste McDonalds eller parkeringsplats, och dels kan den låta kända skådespelare berätta var och hur du ska åka, och på samma gång göra diskret reklam för nya biofilmer.

Det finns med andra ord massor av möjligheter för annonsörer att nå konsumenterna medan de ”sitter fast” i bilen. Idag börjar CES-mässan i Las Vegas, och vi ser fram emot att få se vilka nya lanseringar som kommer i fråga om fordon och kommunikation med konsumenterna.