Snaps börsintroduktion blev en stor framgång

I torsdags börsintroducerades Snap, och de första timmarna som aktien fanns att handla med klättrade priset på aktien med hela 40% och genererade flera miljarder dollar i tillskott för bolaget.
Bedömare hade inför introduktionen gissat att utgångpriset skulle landa på mellan 14-16 dollar. Men när det väl var dags introducerades aktien för 17 dollar styck, vilket snabbt steg till 24 dollar. Det innebär att Snaps marknadsvärde vid introduktionen var 24 miljarder dollar vilket snabbt steg till närmare 34 miljarder dollar i och med den stora efterfrågan.
Snap är idag det tredje största sociala nätverket i Sverige. Dock är deras styrka det yngre segmentet och i slutet av förra året bedömdes 92% av alla gymnasietjejer i Sverige vara aktiva på just SnapChat. Det är med andra ord den högsta användningen av en tjänst som har uppmätts ha sedan Internetstiftelsen började sina mätningar.
Lär dig mer: Webinar – Allt du behöver veta om Snapchat!
De två andra stora nätverken är Facebook och Instagram, där Facebook är värderat till närmare 400 mijlarder dollar, dvs. 16 gånger mer än Snap. Dock visar SnapChat stora tecken på att öka, framför allt bland äldre, medan Facebook i de senaste mätningarna minskat i antal användare. Frågan är om Snap på sikt kommer kunna gå om den sociala mediejätten Facebook, där idag över 70% av svenskar har ett konto.