Snapchat vill anpassa annonserna efter dina foton

Ta ett foto av en Latte eller chokladmuffin – och så kommer din nästa annons i Snapchat vara för Muffinsbolaget eller Kalles Kafé. Ja, detta on Snapchats senaste patentansökan går igenom i USA, förstås.

Teknologin man använder är i stort sett motsvarigheten till Googles Adwords, som ju lär sig vilka hotell man sökt på den senaste tiden och fyller våra annonsflöden med billiga hotell i Stuttgarts närområde. Men istället för text så söker den alltså efter relaterade bilder. En smart idé, då ju den sociala appen i praktiken bara består av bilder (och en hord av emojis).

Läs mer: Smileyattack – lavinartad ökning av emojis i kampanjer senaste året

Patentansökningen lämnades in i början av året, och upptäcktes först av Business Insider. Tanken är enligt Snapchats ansökan inte enbart för annonsörer, utan ska främst göra snapchattandet lite roligare genom “fotofilter”. Det är förstås inget som säger att man kommer använda tekniken bara för att man patenterat det, men den senaste tidens försök till att öka annonsintäkterna av företaget pekar på att det kan hända.

Detta ska vara sådant som att bilder på Empire State Building ska kännas igen automatiskt av appen, som därmed kommer kunna föreslå en bild på King Kong som hänger i toppen av tornet. Sedan kommer andra användare att kunna bläddra bland alla bilder som har supergorillan hängandes på Empire State Building som om det vore 1926 (fast 2016).

Annonsörer kommer kunna göra något liknade, men bildalgoritmen ska i detta fall kunna ställas in av annonsören, och den som betalar mest får dyka upp i konsumentens flöde. Exempelvis så kan företaget ställa in så att alla bilder på Kaffemuggar triggar reklam från reklamföretag A eller B, beroende på vilken av dem som betalat mest.

Det jag ändå undrar mest är om mängden semesterbilder på solbrända ben på stranden kommer resultera i reklam för solkräm, semesterresor eller varmkorvar…

Behöver du hjälp med att optimera din digitala annonskampanj för att nå ut till fler målgrupper? Klicka här.