Snapchat lanserar nya verktyg som svar på svag vinst första kvartalet

Ingen kan ha missat Snapchats börsintroduktion, men att de sedan dess har gått kraftigt back och tappat utvecklingstakt på annonssidan gör att de nu lanserar flera nya funktioner och verktyg, bland annat garantier för intryck och icke-selfie filter.
Att Snapchat behöver få in mer annonsintäkter förvånar nog ingen, som börsnoterat bolag förväntar sig ägarna att få utdelning på sina investeringar, och då krävs ökad försäljning. Förhoppningsvis kan de nya uppdateringarna hjälpa Snapchat sno tillbaka sig några av de annonsörer som gått till Instagram efter deras stöld av Snapchats Stories-funktion.
Läs även: Snap gick back 19 miljarder under årets första kvartal
Den första, och kanske största, förändringen är att Snapchat nu gör det möjligt att rikta en annonskampanj med Sponsrade linser till mer än bara ett land. Förutsatt att kampanjer går i USA kan den riktas beroende på kön, ålder samt en eller flera av de 60-talet ”Snap Lifestyle” kategorier som skapats baserat på vad personer tittar på. Några av kategorierna är ”reality-TV”, ”komedi”, ”sport” och ”green living”, och det kan hjälpa annonsörer att nå rätt målgrupp för sina varor och tjänster. Dessutom lägger Snapchat till möjligheten att få ett garanterat antal intryck på din kampanj. Garantin innebär att minst ett visst antal personer kommer att leka med ditt filter, såsom att testa det tillsammans med vänner, men inte garantera att användarna kommer att göra inlägg eller skicka meddelanden med filtret.
Såväl MTV som Red Bull har redan testat de nya riktade annonsmöjligheterna och Lóreal Paris verkar vara i fas att inom kort göra detsamma.
Ett annat tillägg är nya World Lens Filter, som flyttar fokus från selfies till resten av världen. Genom det nya verktyget kan företag lägga på filter på personens omvärld och är en mer avancerad form av Augmented-Reality (AR) än de tidigare filtren. Företag kan använda World Lens Filter på fyra olika sätt.

  • Dels kan företaget skapa ett fast 2D eller 3D objekt som syns när personen använder telefonens bakre kamera.
  • Dels kan en effekt läggas på omvärlden såsom flytande ljuspunkter.
  • De andra två alternativen är mer interaktiva, dels kan personen trigga en animation när de trycker på ett AR- objekt på skärmen.
  • Dels kan filtret agera som ett spel där kameran blir en joystick för att exempelvis hitta olika objekt omkring dig.

Filmföretaget Warner Bros var först med att testa den sista av de fyra för att göra reklam för sin nya film ”Everyting, Everything”. Flera andra företag står redan i kö för att lansera sina egna kampanjer i World Lens Filter, bland annat Netflix, Dunkin Donuts och Glidden Paint. Exakt hur deras filter kommer att se ut återstår dock att se.
Utöver dessa två stora förändringar gör Snapchat det nu möjligt att skapa olika Geofilter baserat på mer exakt positionsdata än tidigare. En kampanj som riktar sig till ett flygbolag kan nu ha olika filter för olika flygplatser, fortfarande inom samma kampanj. Den nya funktionen kallas Smart Geofilter, och innefattar även namn på highschools och colleges, namn på stater, städer, grannskap och baserat på postnummer. Precis som de riktade kampanjerna fungerar dock detta endast i USA än så länge. Men förhoppningsvis kommer de inom kort att göra flera av dessa mycket spännande funktioner tillgängliga för resten av världen också.
Det finns fortfarande en hel del frågetecken kring exakt hur dessa filter och funktioner kommer att fungera, men mer information kommer sannolikt inom kort. Det viktigaste för Snapchat just nu är i alla fall att få upp såväl sina intäkter som att öka antalet användare, för det är inte utan att de nu har kniven mot strupen.