Snälla, låt mig välja min egen musik!

Det har hänt en hel del i världen sedan det var höjden av lyx att äga en grammofon eller att kunna gå till ett konditori med en egen stråkkvartett. Det är hög tid för dagens caféer att inse det och hänga med i den digitala utvecklingen.

Att gå på café var något helt annat för hundra år sedan än det är idag. Det var ofta det enda sättet att träffa vänner och älskare i en respektabel miljö, eftersom hemmen var betydligt mindre och sjaskigare hos de flesta. Det var ett relativt billigt nöje för den som inte hade råd med teater, restaurangbesök eller resor. Det erbjöd en gnutta flärd för den som annars inte hade fått någon.

Musik var också något högeligen exklusivt längre tillbaka i tiden. Innan det fanns möjlighet att spela in musik, var man hänvisad till att antingen spela själv eller uppsöka platser där musik erbjöds, ofta mot betalning. Med inspelningstekniken öppnades en ny värld, men det krävdes ändå en viss investering i hårdvara för att njuta av den, åtminstone i form av en radio. Den som ville hänge sig åt lyxen att själv få välja sin musik, behövde köpa vartenda musikstycke i form av skivor eller noter.

Inte så konstigt då att det blev naturligt att förena dessa båda exklusiva företeelser i ett paket. Ett café-besök gav inte bara en fantastisk möjlighet att träffa dina vänner i en trevlig miljö, på köpet fick du höra musik! Snacka om bingo!

Både café- och musik-världen har ändrats drastiskt sedan dess och den digitala utvecklingen är en stor förklaring till det. Caféer har idag många fler roller än att bara vara ett ställe att träffa nya och gamla vänner. Ett affärsmöte hålls med fördel på ett mysigt och kreativt café, framför att hyra ett dyrt och sterilt konferensrum. För den som är på resande fot, egalt om det är i arbete eller för nöje, är caféer det optimala stället att fördriva tiden mellan andra aktiviteter. Allt oftare sitter människor en och en på caféer och det beror verkligen inte på att de är ensamma; det handlar om att den moderna tekniken har gjort det både enkelt och effektivt att jobba var som helst där man trivs bäst. Den som ständigt bär med sig allt som är värt att veta och känna till, är inte längre begränsad av platsen. Den massiva framväxten av allt fler och allt bättre caféer och det självklara i att det finns gratis wifi på dem, är tydliga tecken på detta. Caféer idag är lika mycket arbetsplats som mötesplats.

Musik är numera på samma sätt något vi bär med oss jämt och ständigt. Det finns inte längre några begränsningar för när vi kan lyssna på musik eller vad vi lyssnar på. Valfriheten är total och i praktiken gratis.

Det är dags för caféerna att fatta det här och ta steget in i den moderna världen. För de har inte fattat – till och med så moderna och arbetsvänliga caféer som Condeco på Avenyn i Göteborg och Bryggan i Jönköping spelar gamla slagdängor från 70/80-tal i högtalarna. Många av låtarna är bra och ger glada minnen från min barndom, men det är oväsentligt. När jag vill lyssna på just de här låtarna så letar jag fram dem själv på Youtube eller Spotify. Jag kom till caféet för att jobba med en text och då förstör musiken i högtalarna min koncentration. Ibland kan musik vara bra för den arbetsuppgift jag har framför mig, men bara om jag får välja musiken själv. Det kan jag, för jag har alltid med mig ett par hörlurar och rätt musik för varje tillfälle finns i iTunes på min bärbara dator.

Allra värst är det när jag vill sätta mig på ett café för att jobba musikaliskt, t ex med att skriva en sångtext. Ett hopplöst projekt eftersom nästan alla caféer spelar musik i högtalare och de spelar rimligen inte den låt som jag ska sätta text till.

Inte ens de som går i par eller större sällskap till ett café behöver längre få musiken serverad till bullen. Alla har ju sin favoritmusik i mobilen! Lyssna tillsammans då? Inga problem, dela på hörlurarna bara, så kan ni visa varandra musik lika lätt som ni visar upp bilder.

Så snälla caféer – sluta spela musik för besökarna. Låt oss kunna välja både en trevlig miljö och vilken musik vi vill lyssna på eller avstå från.