Snabbare WiFi på gång redan under nästa år

WiGig – så heter den nya trådlösa överföringsteknologin som ska ge oss hastigheter på uppemot 8GBps (Gigabit per sekund), avsevärt snabbare än dagens vanliga WiFi – dubbelt så bra, faktiskt. Nu verkar det som att vi kan få se detta redan nästa år.

Organisationen WiFi Alliance har börjat släppa ut certifikat för WiGig, skriver IDG. Detta innebär att produkter som datorer, mobiler och inte minst routrar bör komma ut på den vanliga marknaden under 2017.

Läs mer: Kan han ha rätt igen – mannen bakom mobiltelefonen tror på trådlös batteriladdning på distans

Den betydligt större överföringshastigheten har stora möjligheter, och är en förutsättning för trådlösa VR-headsets (där varje “lagg” märks extra mycket). Faktum är dock att det än så länge inte finns många enheter som är anpassade till denna teknik – så vi lär få se nya produkter dyka upp i framtiden.

Denna snabba överföringsteknologi har dock vissa nackdelar; då räckvidden för den snabba hastigheten bara är 10 meter så måste man i stort sett befinna sig i samma rum som routern för att känna lite extra fart och fläkt i sin enhet.

WiGig har funnits sedan 2009, men det är först nu som man kan ansöka om certifieringen som ska visa för kunderna att tekniken funkterar som det är tänkt.