Smart klimatkontroll nyckeln till en grön framtid

Web Summit i portugisiska Lissabon är över för i år. Bland talarna märktes Toon Bouten som är vd för Tado – ett företag som tillverkar smarta produkter för klimatkontroll i hemmet. Huvudbudskapet från honom var att omställningen till ett klimatneutralt samhälle angår oss alla – och att resan mot en grönare framtid börjar i våra hem.

Toon Bouten som är vd för Tado
Toon Bouten, vd för Tado

Web Summit i Lissabon sägs vara världens största teknikmässa där de senaste trenderna och tjänsterna visas upp för världen. Under eventet samlades ledande startups, företag, affärsgiganter, innovatörer och påverkare tillsammans på scen under devisen Planet:Tech för att diskutera tekniska lösningar på klimatförändringar och föroreningar.

En miljöaspekt man kanske inte alltid tänker på är hur vi slösar med värme i våra hem. För att minska värmesvinnet från bostäder räcker det inte med att enbart modernisera värmepannor och använda bra isolering. En viktig länk i kedjan handlar även om att använda värmesystem på ett smartare sätt menade Toon Bouten från Tado.

En tredjedel av världens energikonsumtion används nämligen för att värma eller kyla hus. Hela 79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten enligt Eurostat.

Tados vision är att alla hus i framtiden ska ha värme- och kylsystem som är smarta. När du inte är hemma behöver du inte ha det så varmt i bostaden. En grad lägre temperatur i hemmet innebär fem procent minskad energianvändning.

För att minska vårt koldioxidavtryck och uppfylla ställda klimatmål kommer smart uppvärmning och kylning spela en stor roll menade Toon Bouten. Användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning enligt siffror Tado tagit fram. Till glädje både för konsumentens plånbok och miljön har hemautomation i allmänhet och smarta klimatkontroll-produkter i synnerhet äntligen tagit steget från att främst intressera early adopters till att bli mer av en produkt för massorna.

Smart uppvärmning och kylning kommer även att revolutionera sättet att lagra och distribuera energi för att minska slöseri och på ett mer effektivt sätt ta hand om nationella elnät. Vi kommer snart att se möjligheter som öppnas för konsumenter och företag att styra sin energiförbrukning under dagen för att spara pengar på grund av skiftande elpriser.

Denna flexibilitet som tillhandahålls för elnätet banar väg för mer förnybar energi utan behov av reservkraftverk. I framtiden måste vår konsumtion vävas samman med när solen skiner eller vinden blåser. För konsumenten kommer dessa produktivitetsvinster sömlöst att fungera i bakgrunden för maximal komfort och besparingar hemma. Företag kommer också att dra nytta av lägre omkostnader. Den största vinnaren av alla blir dock miljön.