SM i Excel för alla supernördar arrangeras den 20 maj

Den 20 maj arrangeras Sveriges första ”Excel-SM” på Microsofts kontor i Akalla utanför Stockholm. Tävlingen är öppen för alla men för att ha en chans att vinna mot proffsen behövs många timmar av intensiv träning i både teknik, snabbhet och mental styrka.

“Det är dags att alla Excel-proffs får det erkännande de förtjänar. Vi vet att det finns otroligt mycket talanger på kontor runtom i Sverige som bär analys- och ekonomiavdelningar på sina axlar”, säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

Till final kommer den som klarat kvaluppgifterna som består av tre grenar:

100 m Spreadsheet, där det gäller att så snabbt som möjligt organisera och flytta en datamängd.

Grafbalett, där det gäller att på bara 3 minuter skapa en så informativ och tydlig graf utifrån en datamängd som möjligt.

Formelbrottning, där det gäller att så snabbt som möjligt, med en enda cell svara på en fråga utifrån en datamängd.

”För att vinna behöver du vara riktigt vass på Excel. Det finns samtidigt flera sätt att lösa uppgifterna på – tävlingarna blir ett prov på vem som löser utmaningen bäst och snabbast”, säger Lukas Lilja, konsult på Excel-Department och domare för Excel-SM.

Tävlingen sker den 20 maj i samband med ett Öppet Hus på Microsofts kontor. Sista datum för anmälan är 6 maj och den 11 maj offentliggörs vilka som gått vidare till final i Excel-SM.

“Excel är ett av världens mest använda och uppskattade program. Med Excel-SM uppmanar vi alla som gjort programmet till en förlängning av dem själva att bevisa vem som är bäst i Sverige på Excel”, säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

“Tävlingen blir också ett forum för Excel-proffs att mötas och lära sig av varandra”, säger Lukas Lilja.

Anmäl dig eller din kollega till tävlingen senast den 6 maj.

När du registrerat dig kommer en Excel-fil att skickas till dig via mail med tydliga instruktioner om hur du ska göra för att tävla om en plats i finalen.